Sport.be

Wielrennen

Gerrans wint spelletje blufpoker in Sanremo

17.03.2012 | Erik Duchateau

Belga

Voor het tweede jaar op rij heeft een Australiër Milaan-Sanremo gewonnen. Simon Gerrans bleef bijzonder cool in een sprint met drie en vloerde Fabian Cancellara en Vincenzo Nibali.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van het verschrikkelijke busongeval in Zwitserland trok het peloton zich op gang voor de 103de editie van Milaan-Sanremo. Voor een voetnoot in het wedstrijdverhaal zorgde Cheng Ji. De eerste Chinees ooit aan de start van de Primavera zette na 21 km de aanval van de dag op touw. Acht renners gingen mee en fietsten een maximale voorsprong van 15 minuten bij elkaar.

Cheng Ji was ook de eerste die weer ingerekend werd door het peloton. De vluchter die het het langst volhield was de Moldaviër Oleg Berdos, die op 57 km van de meet gegrepen werd. Voor de volledigheid ook nog de namen van de andere vluchters: Juan Pablo Suarez, Dmitriy Gruzdev, Angelo Pagani, Vergard Stake Laengen, Juan Jose Oroz, Pierpaolo De Negri en Michael Morkov. Zij reden allemaal tussen de 200 en 220 km in de aanval.

CAVENDISH LOST, GILBERT VALT

Meer dan een voetnoot in het wedstrijdverhaal is de offday van Mark Cavendish. Op de beklimming van Le Manie, op 100 km van de finish, moest de wereldkampioen lossen. Team Sky zette tussen Le Manie en de Capi alles op alles om de kloof van 2 minuten met het eerste peloton te dichten, maar dat lukte niet. Omega Pharma-Quick Step en vooral BMC hielden het tempo hoog vooraan. Cavendish was niet de enige snelle man die zo al uitgeteld was voor de Capi. Tyler Farrar en Alessandro Petacchi waren hetzelfde lot beschoren.

Op de Cipressa gebeurde er, op een schuchtere prik van Johnny Hoogerland na, zo goed als niks. Wel opschudding in de afdaling. Bij een massale val gingen Philippe Gilbert en Jelle Vanendert tegen de grond. De rest van het pak denderde richting Poggio, dus van terugkomen kon geen sprake zijn. Op de Poggio ondernamen Valerio Agnoli, Ruiz Angel Madrazo en opnieuw Hoogerland een poging, maar toen de grote kanonnen zich roerden, waren zij eraan voor de moeite. 

SUPERSTERKE CANCELLARA

In het zicht van de top demarreerde Vincenzo Nibali. Enkel Simon Gerrans en Fabian Cancellara konden mee. Tom Boonen en Greg Van Avermaet moesten passen. Op de top had het trio 6 seconden bonus op een verbrokkeld pelotonnetje. Cancellara gooide zich als een steen naar beneden, Gerrans en Nibali hadden moeite om te volgen. Op het vlakke was de voorsprong verdubbeld, maar het bleef een dubbeltje op zijn kant.

Cancellara vroeg zijn metgezellen om over te nemen, maar Nibali bleef zitten omdat zijn snelle ploegmaat Peter Sagan op komst was. Gerrans kon schermen met de aanwezigheid van Matthew Goss bij de achtervolgers, nam heel eventjes over, maar liet het werk al snel weer over aan Cancellara. Die bleef het volle pond geven en kwam in de sprint met drie uiteindelijk net te kort tegen Gerrans, die zo een spelletje blufpoker meesterlijk tot een goed einde bracht.

BOONEN BESTE BELG

De achtervolgers waren immers nog heel dicht gekomen en strandden in het wiel van Nibali, die nog net derde werd. Sagan won de sprint voor de vierde plaats voor John Degenkolb, Filippo Pozzato, Oscar Freire en Alessandro Ballan. Greg Van Avermaet kwam net als Matteo Trentin ten val in de laatste bocht. Zo werd Tom Boonen nog beste Belg met een 22ste plaats.

Met Simon Gerrans wint een jaar na Matthew Goss opnieuw een Australiër Milaan-Sanremo. Goss zelf werd 15de dit jaar.

Milaan-Sanremo
1. Simon Gerrans (Aus/GreenEdge), de 298 km in 6u59:24
2. Fabian Cancellara (Zwi/RSH) z.t.
3. Vincenzo Nibali (Ita/LIQ) z.t.
4. Peter Sagan (Slk/LIQ) op 02
5. John Degenkolb (Dui/PRO) 02
6. Filippo Pozzato (Ita/FAR) 02
7. Oscar Freire (Spa/KAT) 02
8. Alessandro Ballan (Ita/BMC) 02
9. Daniel Oss (Ita/LIQ) 02
10. Daniele Bennati (Ita/RSH) 02Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer