Sport.be

Wielrennen

Het nieuwe Ronde-parcours: pro of contra?

02.04.2012 | Erik Duchateau

Belga

Toen in september het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen werd voorgesteld waren de reacties fel, maar hoe zit het nu iedereen dat parcours zelf heeft kunnen zien? Geef je mening!

De opvallendste wijzigingen in het parcours waren uiteraard de schrapping van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg in volle finale en de verhuis van de finish van Meerbeke naar Oudenaarde. Organisator Wouter Vandenhaute liet de storm aan (veelal boze/verontwaardigde) reacties in eerste instantie overwaaien en zette op een perconferentie in februari zijn argumenten voor de parcourswijziging op een rijtje. Even recapituleren.

"Het momentum was er", zei Vandenhaute in februari. "Het contract met Meerbeke liep af. Daarom zijn we begin 2010 gestart met de oefening ten gronde: wat vinden we van de huidige finale en is er een alternatief? Dat alternatief moest vooral de sportieve beleving in de finale doen stijgen. Met het oude parcours speelde die zich af in de Vlaamse Ardennen. Daarna had je enkel nog de Muur en de Bosberg."
 
"Een drievoudige passage over Oude Kwaremont en Paterberg moet de sportieve beleving in de finale opdrijven, het opzet van de parcourswijziging dus. De Muur is niet combineerbaar met het nieuwe parcours. Nu is er na de eerste schiftingszone in de Vlaamse Ardennen een recuperatiezone tussen Brakel en de eerste passage op de Oude Kwaremont. Het is vooral door die zone in te lassen, dat een ommetje naar de Muur onmogelijk wordt."
 
"We hebben bewust gekozen voor die recuperatiezone, ook na overleg met ploegleiders en renners. Renners die pech hadden kunnen terugkeren, helpers kunnen nog een laatste keer terugkomen en hun kopman uit de wind zetten,... Als deze finale, Oude Kwaremont-Paterberg-Oudenaarde, goed blijkt, dan blijft ze zeker de komende zes jaar. De Oude Kwaremont kan de rol van de Muur overnemen."

THE PROOF OF THE PUDDING...
 
"Maar: the proof of the pudding is in the eating, zo besloot Vandenhaute enkele maanden geleden. Die pudding - met als kers op de taart (pudding) de overwinning van Tom Boonen - heeft iedereen zondag kunnen proeven. Vond je die pudding lekker of heb je je erin verslikt en vond je het vorige recept toch lekkerder?

Met andere woorden: wat vond jij van het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen? Pro of contra? Geef je mening via onze vote. Onderaan dit artikel kan je via een Facebook-reactie meer duiding geven bij je stem.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer