Sport.be

Wielrennen

Kittel wint in het tumult in Schoten

04.04.2012 | Tom Van Aken/Steven Kins

Belga

Er werd gehoopt op een droge Scheldeprijs voor deze 100ste jubileumeditie, maar toch viel de regen met bakken uit de lucht. In dat tumult behaalde Marcel Kittel een mooie sprintzege, voor Tyler Farrar.

Geen Mark Cavendish aan de start in Antwerpen. De Brit koos de geboorte van zijn dochter boven een mogelijke verlenging van zijn heerschappij in de Scheldeprijs. De ontsnapping van de dag kwam op iets minder dan 20 kilometer na de start tot stand. Kevin Van Melsen, David Boucher, Simon Lambert-Lemay, Kevin Hulsmans en Kevin Claeys trokken in de aanval en kregen al snel een ruime voorsprong. Enkel Kin San Wu en Sven Vandousselaere probeerden nog de sprong te wagen.

Dat leek eerst niet te lukken, maar na een lange achtervolging slaagden ze toch in hun opzet. Op dat moment hadden de leiders al meer dan acht minuten voorsprong op het peloton. Die voorsprong daalde snel en ging enkel nog even omhoog nadat het peloton moest wachten aan een gesloten overweg. Onder impuls van Tom Boonen slokte het peloton toch de zeven vluchters op. Hulsmans zong het nog het langst uit.

Toen het begon te regenen, werd het snel spekglad en bij de laatste passage over de kasseien van de Broekstraat leverde dat dan ook een zware valpartij op. Onder andere Wouter Mol brak zijn sleutelbeen. Drie kilometer van de meet vielen dan ook nog Hutarovich en Vanspeybrouck. Dan was het nog niet afgelopen... In een lange spurt haalde Marcel Kittel het nipt voor Tyler Farrar en Theo BosRomain Feillu werd vierde, dan Belletti, Favilli, Porsev, Turgot, Nizzolo en Boivin. Andr√© Greipel kwam er opnieuw niet aan te pas in het gewring in de gevaarlijke finale.

Na de meet werd nog een Japanse fotografe aangereden door een vallende renner van Saxo Bank. Zij moest naar het ziekenhuis. Tom Boonen had zich niet gemengd in de finale, maar nam in de achtervolging op de koplopers heel wat kopwerk voor zijn rekening. Hij kwam zijn doorgedreven training met het oog op Roubaix zonder kleerscheuren door.

Winnaar Kittel schonk de eerste zege aan de nieuwe hoofdsponsor Argos en was heel blij met deze zege. "Het was een rommelige sprint. Ik had eerst het wiel van Farrar gekozen, maar toen ik dat verloor, nam ik dat van Bos. Het was dan wachten op een opening en die kwam er. Ik ben vooral blij dat ik deze honderdste editie win. Iedere spurter moet eigenlijk de Scheldeprijs eens winnen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer