Sport.be

Wielrennen

Boonen doet het solo

08.04.2012 | Jesse Broekx

Belga

Tom Boonen heeft voor de vierde keer Parijs-Roubaix gewonnen. Hij vertrok op meer dan vijftig kilometer van de eindstreep en niemand zag hem nog terug.

Er verschenen 194 renners aan de start in Compiègne. Francisco Ventoso van Movistar had zijn kat gestuurd en startte niet. Bij het ondertekenen van het startblad waren alle ogen gericht op Tom Boonen. De Bom van Balen was de grote favoriet voor de zege. Hij kon weer een nieuw record veroveren, maar Boonen wist ook als geen ander dat in Parijs-Roubaix niet altijd de beste renner won.

Het regende aanvallen van bij de start, maar aanvankelijk geraakte niemand weg. Het tempo in het peloton lag erg hoog en alle favorieten wilden graag een mannetje in de kopgroep. Guillaume Van Keirsbulck was één van de renners die het probeerde, maar de look-a-like van Tom Boonen geraakte niet weg. Even later lukte dat Frederik Veuchelen en Kenny Dehaes wel. Ook Van Keirsbulck glipte mee. De andere negen renners waren Mangel, Lindeman, Veilleux, Popovych, Morkov, Boucher, Klemme, Saramotins en Janoschke. Na zestig kilometer reden ze weg en hun voorsprong liep op tot een dikke vijf minuten.

Toen er in het peloton enkele renners tegen de grond gingen, was er een breukje. Onder andere Pozzato moest voet aan de grond zetten. Daardoor werd er weer gereden en zakte de voorsprong van de koplopers snel. Toch bleef het goed draaien in de kopgroep en de voorsprong bleef rond de drie minuten hangen. In het Bos van Wallers vielen er echter slachtoffers. Janoschke ging tegen de grond en nam zo onder andere Van Keirsbulck en Dehaes mee. Ze werden even later ingerekend.

(KOPPEL)TIJDRIT

Boonen en Chavanel imponeerden op de kasseien van het Bos, maar slaagden er niet in om een groot gat te slaan. Even later reden onder andere Ballan en Flecha weg op kousenvoeten. De mannen van Omega Pharma-Quick Step moesten werken in het peloton. De voorsprong van de leiders zakte tot onder de minuut. Toch zetten de mannen van Boonen het nog recht. Na 67 kilometer was het ook gedaan voor de koplopers. Alles kwam weer samen. Voor Chavanel het signaal om te vertrekken, maar hij besloot even later om de benen weer stil te houden. Toch reed hij met vier anderen een halve minuut weg. Op de kasseistrook van Orchies werden de vijf weer gegrepen. Boonen en Pozzato glipten weg. Chavanel reed ondertussen lek.

Ook Ballan kwam nog bij de koplopers en later ging ook Terpstra mee. De Italianen hielden de benen stil en dus begonnen Terpstra en Boonen aan een tijdrit. Samen reden ze een dikke twintig seconden bij een, maar toen moest de voormalige Nederlandse kampioen lossen. Boonen ging alleen verder. Terpstra werd ondertussen gegrepen. Flecha probeerde alleen weg te rijden van de achtervolgers, maar raakte niet echt weg. Tornado Tom reed ondertussen steeds verder weg. De voorsprong liep op tot meer dan een minuut.

In de achtervolging stopte Terpstra uitstekend af en niemand raakte dichterbij Boonen. Die reed ondertussen steeds verder weg. Ballan, Flecha en Boom waren de besten bij de achtervolgers, maar slaagden er niet in om de kloof met Boonen te dichten. Ze liet Vansummeren en co wel achter zich. Boonen trok er zich weinig van aan en fietste steeds verder weg van de concurrentie. De Bom van Balen kwam solo aan op de piste. Turgot en Ballan sprinten naar de tweede plaats. Omdat er geen verschil merkbaar was, werden ze allebei op de tweede plaats gezet. Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer