Sport.be

Wielrennen

Springveer Rodriguez wint Waalse Pijl

18.04.2012 | Filip Cleeren

Belga

Joaquin Rodriguez heeft de Waalse Pijl gewonnen. Op de Muur van Hoei sprong de Spanjaard met een machtige versnelling naar de zege voor Albasini, Gilbert en Vanendert.

Rodriguez werd vakkundig afgezet door zijn ploegmaats van Katusha. Samen met Lotto-Belisol hielden de Russen de koers perfect onder controle. Op de slotklim van Hoei mende Jürgen Vandenbroeck voor Jelle Vanendert, maar op de demarrage van Joaquin Rodriguez had niemand een pasklaar antwoord in de kuiten zitten. Vanendert en Philippe Gilbert probeerden nog een reactie te plaatsen, maar konden de versnelling van de Catalaan niet aan. De Zwitser Michele Albasini plaatse zich nog als tweede, voor Gilbert en Vanendert.

De Waalse Pijl had veel weg van een vlakke rit in de Ronde van Frankrijk. De koers lag de ganse dag muurvast met een geijkte vroege ontsnapping van drie renners. Na een dol openingsuur van 47 kilometer waren het uiteindelijk Nederlander Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet), Sjef De Wilde (Accent) en Anthony Roux (FDJ) die een vrijgeleide kregen van meer dan zes minuten.

Bij de eerste passage over de Muur van Hoei moest De Wilde de rol lossen. De dappere Sander Armée van Topsport Vlaanderen - Mercator ging in de tegenaanval, maar kwam nooit dichter dan drie minuten en werd weer ingerekend toen het peloton werk maakte van de achtervolging. De ploegen van Lotto-Belisol (Vandendert) en Katusha (Rodriguez) namen de koers in handen en gaven die niet meer af.

Op de uitlopers van de Côte de Bohisseau ging Andy Schleck ervan door. Schleck (Radioshack) kreeg even het gezelschap van waakhond Yuri Trofimov (Katusha) en Dimitri Fofonov (Astana), maar werd al snel ingelopen. Het was wachten tot na de voorlaatste passage over de Muur - op 30 kilometer van de streep - vooraleer er reactie kwam. De troepen van Movistar probeerden de koers met Rui Costa en Visconti open te breken, maar de ploegen van de kopmannen lieten niet meer begaan. Op de Côte d'Amay werden Bellemakers en Roux en de achtervolgende Visconti en Slagter ingerekend. Frank Schleck reed op een ongelukkig moment lek.

Een herenigd peloton scheurde naar de voet van de Muur van Hoei voor de slotklim. Ondanks talloze schermutselingen slaagde niemand erin om veel voorsprong te nemen. Nordhaug (Sky) en Hesjedal (Garmin-Barracuda) knokten goed tien seconden voorsprong bij elkaar, maar Katusha bracht een uitgedund peloton in een rotvaart naar de Muur. Het vertrouwen en het harde labeur van de Russische formatie bleek terecht, want kopman Rodriguez maakte het met veel bravoure af.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer