Sport.be

Wielrennen

Maxim Iglinsky sterker dan Nibali in La Doyenne

22.04.2012 | Ward Bollen

Belga

De Kazak Maxim Iglinsky (Astana) heeft verrassend Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij remonteerde in een spannende finale de Italiaan Vincenzo Nibali.

Maxim Iglinsky (Astana) heeft zondag de 98ste editie van Luik-Bastenaken-Luik (WorldTour) op zijn naam geschreven. De 31-jarige Kazach was de enige die in de finale naar Vincenzo Nibali kon  toerijden en liet de Italiaan in de slotkilometer ter plaatse.

Nibali kon de tweede plaats nog vasthouden, Gasparotto werd derde. Een vluchtersgroep van zes mocht de eerste wedstrijdhelft kleuren met een maximumvoorsprong van meer dan 12 minuten. Rolland, Le Lay en Kiriyenka maakten nog de sprong naar de overgebleven leiders, maar met  nog 20 kilometer te gaan werd de laatste vroege vluchter gegrepen.

Het was Nibali die op de Valkenrots als eerste favoriet de neus aan het venster stak. Onder meer Gilbert en Vanendert konden de Siciliaan volgen, maar net voorbij de top ging Nibali nogmaals. Nu raakte de kopman van Liquigas wel weg en liep tot 40 seconden uit op een  groep met de rest van de favorieten, waar de organisatie helemaal zoek was.

Iglinsky en Rodriguez trokken alleen in de achtervolging maar de winnaar van de Waalse Pijl kon de Kazach niet volgen op de Saint-Nicolas, terwijl in het groepje Vanendert Gilbert moest lossen. Iglinsky knabbelde seconde per seconde van zijn achterstand en had Nibali net voor de laatste kilometer te pakken. De Italiaan kraakte en gaf de Kazach zo een vrijgeleide naar de mooiste zege uit zijn carrière. 

Iglinsky won met 21 seconden op Nibali en 36 op ploegmaat Enrico Gasparotto, de snelste van het eerste groepje. Jelle Vanendert was als tiende de beste Belg, Gilbert werd 16de.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer