Sport.be

Wielrennen

De Gendt zet Giro op zijn kop

26.05.2012 | Tom Van Aken / Rik Thaens

Belga

Thomas De Gendt heeft voor sensatie gezorgd door de koninginnenrit van de Giro op zijn naam te schrijven én een gooi te doen naar het podium. Joaquin Rodriguez blijft voorlopig in het roze.

De organisatoren van de Giro hadden nog een pittig slotweekend uitgetekend. Na een al slopende Giro moesten de renners op de voorlaatste dag voor de laatste rit in lijn over vijf cols. De twee laatste waren niet van de minste, de Mortirolo en Stelvio zijn mythische namen in de Ronde van Italië.

En toch vlogen de renners er al van bij de start in. Er vormde zich een kopgroep van dertien renners waarin elke renner van de top-4 een ploegmaat mee had. Ook mee was Matteo Rabottini. De Italiaanse ritwinnaar kwam als eerste boven op de twee eerste hellingen en verzekerde zich zo definitief van de bergprijs. Beste in de stand van de kopgroep was Roman Kreuziger, de ritwinnaar van gisteren. Hij stond zeventiende op meer dan twaalf minuten van leider Joaquin Rodriguez. De voorsprong van de kopgroep liep op tot maximaal zes minuten.

Vier renners vonden de rit zo zwaar dat ze hulp zochten. Maar de koerscommissarissen hadden gezien dat Guardini, Rollin, Velasco en Hunter aan de klink hingen en sloten de renners uit.

Bij het aanvatten van de verschrikkelijke Mortirolo spatte de kopgroep meteen uit elkaar. Oliver Zaugg bleef uiteindelijk nog alleen over vooraan. Daarachter schudde roze trui Rodriguez al snel tweemaal aan de boom met Hesjedal en Scarponi in zijn spoor, maar Basso bracht alles even later weer samen.

Terwijl de volgwagens alle moeite hadden om de steile stukken te overbruggen, kwam Zaugg als eerste boven, gevolgd door Amador en Vande Velde. Thomas De Gendt sprong net voor de top nog weg uit de groep van de roze trui, die met bijna drie minuten achterstand bovenkwam. 

DE GENDT SLAAT ZIJN SLAG

In de linke afdaling breidde De Gendt zijn voorsprong op groep van de roze trui verder uit. In het dal richting voet van de Stelvio reed hij samen met Cunego, Kangert, Nieve, Izaguirre en Amador naar de leider toe. Op een gegeven moment reed onze landgenoot, die in het klassement maar 5:40 achterstand had op Rodriguez, virtueel zowaar bijna in het roze. Dat zorgde voor de nodige ongerustheid bij de toppers, die uiteindelijk toch wakker schoten en hun mannetjes op kop zetten om de kloof te verkleinen.

Aan de voet van de Stelvio telde de groep De Gendt, die na het wegvallen van Izaguirre en Zaugg nog uit vijf man bestond, nog 3:45 voorsprong op de groep met de favorieten, met daarin ook Ben Hermans. Na vijf kilometer klimmen besloot onze landgenoot het hazenpad te kiezen en alleen Nieve en Cunego konden meespringen. Op 13 km van de top gooide onze landgenoot opnieuw een bommetje en nu was hij wel alleen weg.

Met nog 10 km voor de boeg bedroeg de kloof tussen leider De Gendt en roze trui Rodriguez plots weer meer dan vijf minuten en zo stegen de kansen op de roze trui opnieuw. Pas toen De Gendt 2 km van de top verwijderd was, lieten de favorieten van zich horen met een tempoversnelling van Hesjedal. Scarponi en Rodriguez glipten mee, Basso moest (opnieuw) passen.

De Gendt trok er zich allemaal niks van aan en reed solo naar een fabuleuze zege. Cunego werd tweede op bijna een minuut, Nieve vervolledigde het podium op bijna drie minuten. Joaquin Rodriguez liet in de laatste kilometer Ryder Hesjedal nog achter en remonteerde ook Scarponi om naar de vierde plaats te rijden op 3:22. Die stek leverde hem meteen ook 14 punten op voor de rode puntentrui, die hij met één punt voorsprong afsnoept van Mark Cavendish. Scarponi vervolledigde de top vijf op 3:34, Hesjedal werd zesde op 3:36. Ben Hermans legde beslag op een knappe 13de plaats.

In het klassement vergroot Rodriguez zijn voorsprong tot 31 seconden op Hesjedal, die met nog een biljartvlakke tijdrit van 30 km voor de boeg de grote favoriet is voor de eindzege. Scarponi staat nu nog derde in het klassement op 1:51, maar de Italiaan voelt de hete adem van hardrijder De Gendt al in zijn nek. Onze landgenoot springt dankzij zijn zege dus naar de 4de plaats met 2:19 achterstand op de roze trui. Het podium ligt binnen handbereik voor de Oost-Vlaming. Ivan Basso is vijfde op 3:19 en mag de eindzege vergeten.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer