Sport.be

Wielrennen

Hesjedal wint Giro, De Gendt op podium

27.05.2012 | Steven Kins

Belga

Met een knappe slottijdrit kon Thomas De Gendt nog de derde plaats op het podium veroveren, maar het was Ryder Hesjedal die het roze pakte in de slottijdrit die werd gewonnen door Marco Pinotti.

Voor winst in de slottijdrit was het nooit spannend. Daarvoor was Marco Pinotti (BMC) te sterk. Hij was 39 seconden sneller dan Geraint Thomas (Sky) en 53 seconden sneller dan Jesse Sergent. Het was echter uitkijken waar de favorieten zouden terechtkomen. Michele Scarponi reed een snellere tijdrit dan verwacht, maar Thomas De Gendt had na zijn heroïsche zege op de Stelvio zaterdag toch nog voldoende in de tank om de derde podiumplaats te veroveren met een vijfde plaats in deze tijdrit. Beter doen was niet mogelijk op dit tijdritparcours dat op het laatste ogenblik nog met twee kilometer was ingekort tot 28,2km.

Joaquim Rodriguez reed geen slechte tijdrit voor zijn doen, maar hij kon niet optornen tegen het overwicht van Ryder Hesjedal. De Canadees werd zesde in de tijdrit en dat was voldoende om zijn mooiste profzege te pakken. Op zijn 31ste wint hij de Ronde van Italië en staat hij bovenaan op het podium met naast zich de Spanjaard Rodriguez en de Belg De Gendt. Inderdaad, geen Italiaan op het eindpodium en dat was al geleden van 1994. Rodriguez kon als troostprijs nog de rode trui naar huis meenemen. In het puntenklassement telde hij een puntje meer dan Mark Cavendish.

De 31-jarige Hesjedal telt in de eindstand 16 seconden voorsprong op Rodriguez en wordt zo de eerste Canadees die een grote ronde wint. Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) eindigt als derde op 1:39 van Hesjedal en is de eerste Belg sinds Johan Bruyneel in 1995 (derde in Vuelta) die op het podium van een grote ronde (Giro, Tour, Vuelta) staat. Johan De Muynck was de laatste Belg op een Giropodium, toen hij in 1978 won.

Julien Vermote was de tweede Belg in de top tien in de slotetappe. De jonge Belg van Omega Pharma - Quick-Step werd mooi tiende.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer