Sport.be

Wielrennen

Wiggins en Moreno zegevieren in Dauphiné

10.06.2012 | Jesse Broekx

Belga

De Brit Bradley Wiggins (Team Sky) heeft voor het tweede jaar op rij de Franse rittenkoers Dauphiné op zijn naam geschreven. Zijn leiderstrui kwam in de zevende en laatste rit niet meer in gevaar.

De dagzege ging na een etappe over 126 km tussen Morzine en Châtel naar de Spanjaard Daniel Moreno.

Op de slotklim was de Katusha-renner, die ook al de tweede rit had gewonnen, de snelste van een ruime groep voor zijn landgenoot Luis Leon Sanchez (Rabobank) en Cadel Evans (BMC). Jurgen Van den Broeck finishte als zevende en Dries Devenyns als achtste.

In de eindstand haalt Wiggins het voor de Australiërs Michael Rogers (Sky) en Cadel Evans. Van den Broeck is vijfde.

Na een poging van Devenyns, Davide Cimolai en Remi Pauriol werd de etappe gekruid met een ontsnapping van Lieuwe Westra, Jérôme Coppel, Pierre Rolland, Sylvain Chavanel, Stijn Vandenbergh, Christophe Le Mevel, Yaroslav Popovych en Dmitriy Fofonov.

Na de Col du Corbier, de laatste berg van deze Dauphiné bleven in de spits enkel nog Coppel en Rolland over. Zelfs met de steun van Alexandre Geniez, die nog laat kwam aansluiten, konden ze het niet redden. De renners van BMC en van Katusha Team brachten alles samen en de Russische ploeg haalde daar met een tweede ritzege alle profijt uit.

UCI WORLDTOUR

Bradley Wiggins stijgt dankzij zijn overwinning in van plaats 6 naar 3 in de UCI WorldTour ranking. De Brit van Team Sky moet alleen nog de Spanjaard Joaquim Rodriguez  (Katusha) en Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) voor zich dulden.

De Australiër Michael Rogers, tweede in de Dauphiné achter zijn ploegmaat Wiggins, klimt twaalf plaatsen naar nummer 9. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol), vijfde in het
eindklassement, wipt van 34 naar 22.

In de ploegenranking neemt Sky de leidersplaats over van Katusha. Omega Pharma-Quick.Step blijft vierde, Lotto-Belisol behoudt de vijftiende positie. Het landenklassement wijzigt niet. Spanje leidt voor Italië en België. Na de Ronde van Zwitserland (9-17 juni) worden de rankings van de  UCI WorldTour opnieuw aangepast.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer