Sport.be

Wielrennen

Topfavoriet Boonen is Belgisch kampioen

24.06.2012 | Tom Van Aken

Tom Boonen is in Geel Belgisch kampioen geworden. Hij deed de wedstrijd zelf ontploffen en maakte het dan af in de spurt.

Zeventien biljartvlakke ronden van 14,9 kilometer vormden het parcours voor het Belgisch kampioenschap bij de profs in Geel. Wel veel draaien en keren plus regen bij de start zorgden toch voor al bij al lastige omstandigheden.

Lastig genoeg in elk geval voor mannen met Tourambities zoals Jurgen Van den Broeck of olympische ambities zoals Sven Nys om er snel de brui aan te geven. Die laatste deed dat trouwens na een glijpartij.

Zoals gebruikelijk een nerveuze start die duurde tot een zestal na 35 kilometer een kloofje kon slaan. Sander Armée, Tosh Van Der Sande, Frédéric Amorison, Maarten Wynants, Staf Scheirlinckx en Nikolas Maes bouwden hun voorsprong uit tot maximaal zeven en een halve minuut.

De zes vooraan kwamen allemaal uit andere ploegen en bijvoorbeeld Wallonie Bxl had niemand mee. Zij zetten zich dan maar op kop van het peloton en brachten de voorsprong beetje bij beetje terug.

BOONEN GAAT

Op 40 kilometer van de streep begon de echte finale. Gardeyn en Bakelants reden als eerste weg uit het peloton. Dan was het aan de beurt aan topfavoriet Boonen zelf. Vandousselaere kon komen aansluiten, Goddaert en Vermote waren de enigen die hun wagonnetje nog konden aanpikken. De vier kwamen snel bij de twee en die zes zaten dan weer in geen tijd bij de zes leiders.

Met nog twee ronden te gaan hadden we twaalf leiders, met op een dikke halve minuut het peloton waarin Lotto Belisol en Vacansoleil-DCM vol aan de bak moesten.

Boonen vond het nog niet snel genoeg gaan en joeg het tempo nog eens de hoogte in. Bakelants, Vandousselaere, Goddaert en Vermote konden als enigen nog komen aansluiten. Met nog één ronde te gaan hadden de vijf een dikke halve minuut op het peloton, de rest van de voormalige kopgroep was toen al opgeslokt door de groep.
Gilbert probeerde het nog, maar zonder succes. De winnaar moest vooraan gezocht worden. In de spurt ging Vandousselaere als eerste aan. Boonen ging er vlot over, Goddaert kwam nog dicht maar was nooit een bedreiging. Vandousselaere eindigde derde, voor Bakelants en Vermote. Voor Boonen is het zijn tweede titel, drie jaar geleden werd hij ook al eens Belgisch kampioen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer