Sport.be

Wielrennen

Cancellara superieur naar geel

30.06.2012 | Filip Cleeren

Belga

In de straten van Luik heeft topfavoriet Fabian Cancellara de proloog van de Tour gewonnen. Bradley Wiggins was de snelste van de favorieten. Philippe Gilbert eindigde knap negende.

Cancellara had 7 minuten en 13 seconden nodig over de 6,5 kilometer korte tijdrit. Daarmee verpulverde de Zwitser in extremis de tijd van Bradley Wiggins met zeven seconden. Sylvain Chavanel was een fractie van een seconde trager dan de Brit.

De opdracht van Spartacus Cancellara werd weliswaar gemakkelijk gemaakt door drama bij de concurrentie. Medefavoriet Tony Martin moest van fiets wisselen met een lekke band, terwijl Peter Sagan ei zo na ten val kwam in een haakse bocht en kostbare seconden verloor.

Tejay Van Garderen, Edvald Boasson Hagen en Brett Lancaster maken de top vijf vol. Uittredend winnaar Cadel Evans klokte een 13de tijd op 17 tellen van Cancellara. Hij ging net Vincenzo Nibali en Girowinnaar Ryder Hesjedal vooraf.

Bij de Belgen maakte Philippe Gilbert een goede beurt. Hij eindigde 9de op 13 seconden van Cancellara, een zucht na outsider Denis Menchov en net voor vroege leider Andriy Grivko. Nick Nuyens was goed voor een 23ste plaats, Maxime Monfort eindigde 31ste. Podiumkandidaat Jurgen Vandenbroeck zette pas de 77ste tijd neer op 28 seconden van Cancellara. 


Tussen 250.000 en 300.000 toeschouwers zijn zaterdag naar Luik afgezakt om er de Tourstart bij te wonen. Dat maakte de Luikse politie zaterdag bekend. In totaal verwachten ze tijdens de  drie dagen waarin de Tour door Wallonië trekt, ongeveer twee miljoenwielerfans.

Dat zorgde onvermijdelijk voor files in de Vurige Stede, vooral op rechteroever was het aanschuiven geblazen. Op het einde van de dag nam de verkeersdrukte echter sterk af. Ook het Luikse stadscentrum was moeilijk te bereiken. Sinds 8u 's ochtends was alle verkeer in de  binnenstad immers verboden.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer