Sport.be

Wielrennen

PRE-Tour rit 12: St-Jean-de-Maurienne - Annonay Davézieux

12.07.2012 | Steven Kins / Pieter Vanlommel

Belga

Aan de voet van de slotklim van donderdag mag het peloton zich vrijdag op gang trekken voor de langste Touretappe van 2012: 226 km van Saint-Jean-de-Maurienne naar Annonay Davézieux.

Al snel na de start volgen twee beklimmingen van eerste categorie. De bekendste is de Col du Grand Cucheron. Maar wie de Tour in het beruchte jaar 1998 volgde, weet waarschijnlijk nog dat Rik Verbrugghe - toen Lotto, nu ploegleider bij BMC - in de afdaling van de Col du Granier ten val kwam.

Ook de Cucheron eiste al een aantal huidlagen van een landgenoot. Jelle Vanendert viel er in de Dauphiné van 2008 en hield er een bekkenbarst aan over. Deze keer worden er waarschijnlijk minder risico's genomen, want na de Granier is het nog 145 kilometer tot de aankomst.

De uitdagers voor de groene trui kunnen wel gebruikmaken van de afdaling om terug te keren en de punten te pakken aan de tussenspurt. Mark Cavendish is dan waarschijnlijk niet in de voorste gelederen te vinden.

25 kilometer van de meet moeten de klimcapaciteiten opnieuw bovenkomen en ook de laatste 4 kilometer loopt de weg wat op. Meer heeft iemand als Peter Sagan niet nodig om te winnen.

De voorspelling van Lucien Van Impe
In Cyclo Sprint analyseerden twee ex-toprenners alle etappes: Lucien Van Impe de bergritten en Edwig Van Hooydonck de andere.

"De langste rit in deze Tour. Wie de bolletjestrui viseert zal dus zeker proberen een lange ontsnapping op touw te zetten. Maar ik verwacht dat alle vluchters ingerekend worden. Dit wordt een saaie rit, zowel voor de kijkers als voor de renners zelf. "

"We zijn halfweg de Tour, het klassement krijgt dus al wat vorm. Wie geen bedreiging vormt kan hier gemakkelijk 10 minuten bonus krijgen van het peloton. Als er dan ook nog eens een ploegmaat van een spurter mee is in de ontsnapping, neemt het hele peloton een snipperdag."
 
"Hopelijk kunnen we ons opwarmen aan de laatste 20 kilometer, die zien er interessant uit."

BESPREKING BEKLIMMINGEN:

"Col du Grand Cucheron (eerste categorie, 12,5 kilometer tegen 6,5% gemiddeld):

"Niet superzwaar. Hier en daar zit er wel een stukje van 10 procent of meer tussen, maar het grootste gedeelte van de klim heeft lage percentages. De helft van de col rijdt het peloton op de grote plateau naar boven. Hier aanvallen is gekkenwerk, met de 30 kilometer lange afdaling die volgt."

Col du Granier (eerste categorie, 9,7 kilometer tegen 8,6% gemiddeld):

"Er zal niet veel gebeuren op de Granier, omdat de renners hierna nog 145 kilometer moeten overbruggen. Al is hij wel lastig genoeg en worden de niet-klimmers erop gelost. Deze nieuwkomer krijgt het etiket van eerste categorie, omdat hij ver van de finish ligt. Als de aankomst boven op deze col lag, noemde de organisatie hem zeker buiten categorie. Zo werkt dat in de Tour."

Akkoord met Van Impe? Hij deed zijn voorspelling enkele weken voor de start van de Tour. Wie verwacht jij in deze rit? Geef je mening onderaan dit artikel via Facebook!

Cyclo Sprint
De Tourspecial van Cyclo Sprint ligt sinds 25 juni in de winkelrekken!

Bovendien kan je het magazine deze maand kopen met een heerlijk boek erbij: "het allerbeste uit: beklim zelf de Tourcols met Lucien Van Impe". 
 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer