Sport.be

Wielrennen

Voeckler wint, Van den Broeck pakt seconden

11.07.2012 | Tom Van Aken

Voeckler heeft de tiende rit in de Tour gewonnen. Hij was de beste van een selecte kopgroep met daarbij ook Devenyns. Van den Broeck viel enkele keren aan en pakte ook seconden terug.

Drie renners waren er niet meer bij aan de start van de tiende rit. Tony Martin laat zijn pols nu echt rusten en Matthew Lloyd is er ook niet meer bij door een elleboogbreuk. Geen breuken voor Di Gregorio, maar aangezien hij in de cel in Marseille zit voor dopingondervraging waardoor meefietsen vandaag onmogelijk was.

Groene trui Sagan was de verrassende eerste aanvaller van de dag. Hij kreeg Grivko en Lemoine mee. Die laatste gooide al snel de handdoek, de twee anderen beten door. Zij kregen het gezelschap van 22 anderen en de vlucht van de dag was vertrokken. Daarbij geen renner van Lotto-Belisol, maar wel één Belg: Dries Deveneyns.

Het plan Sagan viel in duigen want bij de tussenspurt moest hij medevluchter Goss laten voorgaan. Even later stond de eerste col buiten categorie van deze Tour op het programma. De Col du Grand Colombier zorgde voor de schifting vooraan. Sanchez ging aan de haal, even later konden Devenyns, Voeckler en Scarponi aansluiten.

Jurgen Van den Broeck deelde enkele prikken uit en de derde was de goeie. De kopman van Lotto-Belisol kwam met een kleine voorsprong door op de rest van de groep der favorieten, maar werd even verder ingerekend. Maar meesterdaler Nibali glipte wel weg. Hij kon in de slotklim nog even profiteren van het werk van Sagan. Maar Richie Porte knapte achter hem al het vuile werk op en bracht eigenhandig kopman Wiggins terug.

Kort voor de top van die slotklim ging Van den Broeck nog eens als reactie op een uitval van Rolland. En deze keer geraakten de twee wel weg. Vooraan kregen de vier leiders nog gezelschap van Jens Voigt die een lange achtervolging succesvol afrondde.

De slotkilometers waren lastig en spannend. Devenyns ging op drie kilometer van de streep. De rest keek even naar elkaar, maar niet lang genoeg. Voigt zette de tegenaanval in, maar het was Voeckler die nog op en over de Duitser én Devenyns ging. Hij haalde het voor Sanchez en Voigt. Devenyns werd knap vijfde. Van den Broeck zag zijn aanvalslust beloond. Hij pakt een halve minuut terug en springt naar de achtste plaats in het klassement. Voeckler zag zijn aanvalslust niet enkel beloond met de dagzege, hij kreeg ook de prijs van de strijdlust én is de nieuwe leider in het bergklassement.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer