Sport.be

Wielrennen

Millar de slimste/sterkste van de vijf

13.07.2012 | Jesse Broekx

Belga

David Millar heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk geworden. Hij was de slimste en sterkste van een groep van vijf. Matt Goss won de sprint van het peloton, maar werd gedeklasseerd.

Zoals verwacht werd de twaalfde etappe een overgangsrit. Het peloton had er pas de zware Alpenritten opzitten en de zin was dus ver te zoeken. Vanaf de start regende het aanvallen en na tien kilometer raakte een groepje met vijf man weg. Robert Kiserlovski was er opnieuw bij. Ook Europcar had met Cyril Gautier weer een mannetje in de kop. Zij kregen het gezelschap van David Millar, Jean-Christophe Peraud en Egoi Martinez. Zij kregen een vrijgeleide. Peter Sagan probeerde de sprong nog te maken, maar werd teruggehaald door Orica-Greenedge.

In het peloton hadden onder andere Thibaut Pinot, Jelle Vanendert, Levi Leipheimer en Philippe Gilbert het moeilijk. Toch kwamen ze terug toen het tempo zakte. De mannen van Sky controleerden de koers. De vijf vooraan reden tot bijna veertien minuten weg. Het peloton deed niets. Al snel werd duidelijk dat de vijf zouden strijden voor de zege. Slechts toen er gesprint moest worden voor de tien overgebleven punten voor de groene trui was er even opwinding. Matt Goss haalde het makkelijk voor André Greipel en Kenny van Hummel. Peter Sagan kwam pas als vierde van het peloton over de streep.

Tot op vier kilometer van de meet hielden de vijf zich gedeisd, maar Martinez gooide het eerste bommetje. Ook Kiserlovski probeerde het, maar geraakte niet weg. Peraud en Millar raakten wel weg op het klimmetje. Peraud bleef in het wiel van de Brit, maar probeerde hem op het einde wel te verrassen. Millar reageerde uitstekend en ging vlot over de Fransman. Toen was het wachten op het peloton. Zij kwamen een dikke acht minuten later aan. Goss haalde het in de sprint voor Sagan. De Australiër maakte wel een vreemd manoeuvre tijdens de sprint en werd daardoor gedeklasseerd. Daardoor verloor hij vijftien punten.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer