Sport.be

Wielrennen

Greipel sprint naar zege op Franse feestdag

14.07.2012 | Rik Thaens/Jesse Broekx

Belga

André Greipel heeft zijn derde etappe gewonnen in de Ronde van Frankrijk. Hij was sneller dan Peter Sagan in een sprint. Geen Franse winnaar dus op quatorze juillet!

De Fransen stonden naar goede gewoonte nerveus aan de start op hun nationale feestdag. Twee zuiderburen, Samuel Dumoulin (Cofidis) en Matthieu Ladagnous (FDJ-Big Mat), sprongen al na 1,5 km weg uit het peloton samen met de Nederlander Roy Curvers (Argos-Shimano), de Spanjaard Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi) en de Deen Michael Morkov (Team Saxo-Bank).
 
De vijf kregen na 7 km het gezelschap van nog twee Fransen, Jimmy Engoulvant (Saur-Sojasun) en Maxime Bouet (AG2R LA Mondiale), en na 30 km kwam met Jérôme Pineau (Omega Pharma-Quick Step) zelfs nog een vijfde landgenoot aansluiten. De kopgroep kreeg een maximum voorsprong van 9'20 na 35 km, maar na 100 km hadden de renners van Orica-GreenEdge die kloof alweer gehalveerd om een massaspurt uit de brand te kunnen slepen.

De Australiërs slaagden erin om alles onder controle te houden. De voorsprong van de acht slonk snel. Opvallend beeld tijdens de tussensprint: de Bask Urtasun vroeg of hij de prijs mocht pakken. Daar ging iedereen mee akkoord. Even later was Peter Sagan de beste. Hij pakte belangrijke punten op Matt Goss, die pas derde was na André Greipel. Opnieuw een mentale tik voor Goss.

Op 43 km van het einde besloot BMC om het peloton op een lint te trekken. De waaiervorming was begonnen! Vooraan reed Morkov alleen. Hij verzamelde in geen tijd meer dan een minuut op de achtervolgers. In het peloton ging de storm snel liggen en werd BMC weggezet. Tien km probeerden de mannen van Cadel Evans het opnieuw. Meteen waaiden mannen als Valverde, Taaramae en Leipheimer weg.

Evans probeerde op de Mont Saint-Clair weg te rijden van de rest, maar hij geraakte niet weg. Wel moesten veel renners afhaken, waardoor het peloton flink was uitgedund. Slechts een kleine twintig renners overleefden de beklimming. Morkov was toen al gegrepen. Vinokourov geraakte even later wel weg en kreeg Albasini mee. Pas op 2,5 km werd het duo gegrepen.

Sanchez en Sprick probeerden het nog, maar werden in de slotkilometer teruggehaald door Wiggins. De gele trui werkte hard voor Boasson Hagen, maar die kwam in de sprint tekort. Greipel profiteerde en haalde het voor Sagan. Al was het verschil klein. De Slovaak heeft de groene trui wel bijna beet.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer