Sport.be

Wielrennen

Sanchez verschalkt Sagan en Gilbert

15.07.2012 | Filip Cleeren

Belga

Luis Leon Sanchez heeft in Foix de 14de Tourrit gewonnen. Sanchez reed op tien kilometer van de meet weg uit een kopgroep met Peter Sagan en Philippe Gilbert.

Sanchez reed samen met Sagan, Gilbert, Casar en Izaguirre weg uit een vroege vlucht van elf op de laatste van twee cols van eerste categorie. In de afdaling naar de finish leek Sagan te gaan lopen met Casar en Izaguirre, maar Sanchez en Gilbert reden het gaatje terug dicht.

Net na de afdaling muisde Sanchez op het perfecte moment er van onder. Er kwam niet meteen een reactie en de Spanjaard reed sterk weg van zijn medeconcurrenten. Sagan sprintte naar de tweede plaats voor Casar en Gilbert.

De overwinning is een enorme opsteker voor het geplaagde Rabobank, dat nog slechts vier renners in koers heeft. De ontlading was dan ook enorm bij de sterke Spanjaard, die al dagen lang een topconditie etaleerde. Ook vorig jaar won hij een etappe. Hij was de beste in de negende rit van Issoire naar Saint-Flour.

Bij de favorieten werd er niet aangevallen, maar het nodige drama was er wel. Op de top van de slotklim, de Mûr de Péguère, strooiden 'wielerhooligans' naar verluidt nagels op het wegdek. Cadel Evans stond op de top stil met een lekke achterband. De Australiër moest een minuut wachten op assistentie van zijn ploegmaats en verloor nog een minuut door een extra fietswissel.

Gele trui Bradley Wiggins legde uit solidariteit de boel stil. Verderop bleek dat ook Wiggins van fiets moest wisselen met een lekke band. Door de wapenstilstand van Team Sky kon Evans met zijn BMC-ploeg terugkomen. De voltallige favorietengroep kwam samen over de streep. Alleen Pierre Rolland had geen oren naar de commando's van Sky en muisde er van onder. De actie van Rolland noopte de troepen van Lotto-Belisol op toch te achtervolgen. Rolland volgt op drie minuten van Jurgen van den Broeck.

Robert Kiserlovksi bleek het grootste slachtoffer van de nagels. De Kroaat van Astana kwam bij het begin van de afdaling van Mur de Péguère zwaar ten val en blesseerde zich aan de schouder. Hij moest opgeven.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer