Sport.be

Wielrennen

Dubbelslag voor Voeckler in de Pyreneeën, Evans kraakt

18.07.2012 | Jesse Broekx

Belga

Thomas Voeckler heeft de eerste pyreneeënrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Als klap op de vuurpijl neemt hij ook de bolletjes over. Cadel Evans verloor heel wat tijd.

In de eerste etappe na de rustdag regende het aanvallen in de openingsfase. Iedereen wou mee met de juiste vlucht, maar daardoor geraakte niemand weg. Na heel wat ontsnappingspogingen slaagden er dan toch 38 renners in om weg te rijden. Onder hen bolletjestrui Fredrik Kessiakof, maar ook Daniel Martin, Laurens Ten Dam en Jens Voigt. Ook Thomas Voeckler en Pierrick Fédrigo waren er weer bij. Enkel Lotto-Belisol, Omega Pharma - Quick Step, Team Sky en Orica-Greenedge hadden geen mannetje mee.

Op de Aubisque was Voeckler de beste, maar Kessiakof volgde in zijn spoor. In het peloton had Jürgen Roelandts het erg moeilijk. Het zou nooit meer goed komen met onze landgenoot en hij moest de hele dag vechten. Hij kwam in de vallei nog wel terug bij het peloton, maar moest er op de Tourmalet al snel van af. Ook vooraan spatte het uiteen. Voeckler en Brice Feillu waren de besten. Alexandre Vinkourov, Voigt en Sorensen vormden een achtervolgend groepje.

Op de Col d'Aspin namen de jongens van Liquigas het commando over van Sky. Cadel Evans was het voornaamste slachtoffer van die tempoversnelling. Zijn ploeg bracht hem in de vallei nog wel terug, maar op de Peyresourde moest hij opnieuw lossen. In totaal verloor de winnaar van vorig jaar meer dan vijf minuten.

Vincenzo Nibali zorgde voor wat oorlog op de flanken van de Peyresourde. Tot driemaal toe versnelde de Italiaan. Enkel gele trui Bradley Wiggins en luitenant Christopher Froome konden volgen. Jurgen Van den broeck kon het trio niet volgen. Onze landgenoot verloor 56 seconden, maar springt wel over Evans naar de vierde plaats in het klassement.

Ondertussen was de dagzege al lang binnen voor Thomas Voeckler. De renner van Europcar was op de Peyresourde veel sterker dan Feillu die uiteindelijk vijfde zou worden. Voeckler nam onderweg ook bijna alle punten mee voor de bolletjestrui. Hij lost zo Fredrik Kessiakoff af als leider in het klimklassement. Chris Anker Sorensen werd tweede, Insausti Izaguirre legde beslag op de derde plaats.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer