Sport.be

Wielrennen

Wiggins zet de puntjes op de i

21.07.2012 | Ward Bollen

Belga

Bradley Wiggins heeft alle critici de mond gesnoerd met een sublieme tijdrit in de 19de etappe van de Tour. 'Wiggo' zette zijn Sky-ploegmaat Christopher Froome op maar liefst 1'16".

'Wiggo' was veruit de beste in de individuele tijdrit over 53,5 km tussen Bonneval en Chartres en wint  zonder ongelukken zondag zo als eerste Brit in de geschiedenis de Tour. De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Rabobank) had zaterdag met 1u06:03 lange tijd de snelste chrono achter zijn naam staan. Die tijd bleef lang staan, tot Christopher Froome over de streep bolde. De nummer  twee uit de stand liet 1u05:29 noteren. Wiggins zelf klokte af na 1u04:13, 1:16 sneller dan ploeggenoot Froome. 

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) werd 26e in 1u08:35, op 4:22 van Wiggins. VDB behield zo zijn vierde plaats in de stand, want hij moest minder dan twee minuten prijsgeven op de Amerikaan Tejay Van Garderen, zijn grote concurrent voor de vierde stek. Van Garderen  werd zaterdag zevende, op 2:34 van Wiggins. Beste Belg werd overigens Dries Devenyns, op de 22e plaats (+  3:57). Maxime Montfort (+ 4:06) eindigde als 24e.

In de stand heeft Wiggins nu al 3:21 voorsprong op Froome. Vincenzo Nibali is derde op 6:19, Van den Broeck vierde op 10:15.Zondag eindigt de 99e Tour met de traditionele slotrit naar Parijs. Het peloton moet tussen Rambouillet en de Champs-Elysées nog 120 km afhaspelen,  verwacht wordt dan ook dat een koninklijke massaspurt de Tour afsluit.

SORENSEN BELOOND

De Deen Chris Anker Sörensen (Saxo Bank) is zaterdag in Chartres verkozen tot meest strijdlustige renner van de Ronde van Frankrijk dit jaar. Hij volgt de Fransman Jérémy Roy (FDJ -Big Mat) op. De Deen was alomtegenwoordig in de ontsnappingen. Zo kleurde hij de etappes naar La Planche des Belles Filles, Porrentruy, La Toussuire, Pau en Luchon. Donderdag liep hij nog een ernstige blessure aan de vingers op, nadat hij een krant uit zijn wiel had willen nemen.

Sörensen gaat in de eindstand onder meer tweevoudig ritwinnaar Thomas Voeckler en ploegmaat Michael Morkov vooraf. De prijs voor de strijdlust werd voor het eerst toegekend in 1952, die van de meest strijdlustige renner in de Tour van 1956.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer