Sport.be

Wielrennen

Thomas net te snel voor Hermans

23.01.2013 | Rik Thaens

Belga

Geraint Thomas heeft de tweede rit in de Tour Down Under gewonnen en neemt ook meteen de leiderstrui over. Ben Hermans werd derde, Tim Wellens vijfde. Jurgen Roelandts viel zonder erg.

Thomas nam in de 116 kilometer lange etappe van Mount Barker naar Rostrevor in de slotfase de benen en rondde die ontsnappingspoging succesvol af. De Spanjaard Javier Moreno en onze landgenoot Ben Hermans (Radioshack Leopard) probeerden de Brit van Team Sky tevergeefs nog terug te halen, maar mochten wel mee op het podium. De Nederlander Tom-Jelte Slagter won de sprint in een eerste achtervolgende groepje, voor Tim Wellens van Lotto-Belisol.

In het klassement neemt Thomas de leiding over van André Greipel. Hij heeft vijf seconden voorsprong op Moreno en zeven seconden op Hermans. Wellens is de tweede landgenoot op de achtste plaats.

ROELANDTS VALT, GILBERT OPGEHOUDEN

Philippe Gilbert (BMC) bolde als 71ste binnen en verloor 2:49 op Thomas. De wereldkampioen werd in volle finale opgehouden door een massale valpartij tijdens de afdaling van Corkscrew Road.

"In een scherpe bocht van de afdaling waren enkele renners tegen de vlakte gegaan", legt Gilbert uit. "Samen met nog enkele jongens konden we hen niet meer ontwijken en stonden ook wij stil."

"Toen Geraint Thomas demarreerde op de slotklim, had ik geen passend antwoord klaar. Ik zit immers nog ver van mijn topconditie. Door de val tijdens de afdaling werd ik een hele poos opgehouden waardoor ik een goede plaats in het eindklassement van deze Tour Down Under nu al kan vergeten. Het voornaamste is dat ik geen al te zware blessures opliep."

Ex-Belgisch kampioen Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) was een van de vele slachtoffers tijdens de afdaling van Corkscrew Road.

"In tegenstelling tot de openingsrit van vorig jaar vallen de blessures die Jurgen Roelandts opliep tijdens de val in de tweede etappe best mee", legt zijn ploegleider Herman Frison uit. "Hij heeft nu enkel wat schaafwonden opgelopen en zal morgen zeker kunnen starten. Vorig jaar was dat iets heel anders met die nekwervelbreuk."

"André Greipel is zijn leiderstrui kwijt, maar dat was te verwachten. Het parcours leende zich immers niet tot een tweede opeenvolgende massasprint. Daar was die slotklim in de schaduw van de eindmeet net iets te lastig voor. Hij moest daar definitief de rol lossen. Wij hebben wel met Tim Wellens en Adam Hansen die op 14 seconden van de leider volgen nog twee ijzers in het vuur liggen wat betreft het klassement. We kijken nu wat Sky morgen gaat doen. Controleren zij de boel dan kunnen we eventueel nog eens gaan voor een sprintzege met André Greipel."

Tour Down Under - Uitslag rit 2
1. Geraint Thomas (GBr - Sky) in 2u44:18 (gem. 42,5 km/u)
2. Javier Moreno Bazan (Spa) op 0:01
3. Ben Hermans
4. Tom Jelte Slagter (Ned) 0:04
5. Tim Wellens
6. Daniele Pietropolli (Ita)
7. Jack Bauer (NZe)
8. Wilco Kelderman (Ned)
9. Ion Izagirre (Spa)
10. George Bennett (NZe)
....
17. Serge Pauwels
68. Thomas De Gendt
71. Philippe Gilbert 2:49
77. Gert Steegmans 3:33
78. Klaas Lodewyck 4:17
83. Willem Wauters 4:53
90. Jurgen Roelandts 6:00
91. Olivier Kaisen 6:14

Algemeen klassement
1. Geraint Thomas (GBr - SKY) in 6u19:32
2. Javier Moreno Bazan (Spa) op 0:05
3. Ben Hermans 0:07
4. Daniele Pietropolli (Ita) 0:14
5. Tom Jelte Slagter (Ned)
6. Ion Izagirre (Spa)
7. Gorka Izagirre (Spa)
8. Tim Wellens
9. Jack Bauer (NZe)
10. Tiago Machado (Por)
...
20. Serge Pauwels
48. Thomas De Gendt
61. Philippe Gilbert 2:56
68. Gert Steegmans 3:43
77. Klaas Lodewyck 4:27
82. Willem Wauters 5:46
84. Jurgen Roelandts 6:10
128. Olivier Kaisen 11:42Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer