Sport.be

Wielrennen

Gerrans wint koninginnenrit in Tour Down Under

26.01.2013 | Erik Duchateau

Belga

Simon Gerrans heeft de vijfde en voorlaatste etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Nederlander Tom Jelte Slagter werd tweede en neemt de leiderstrui over van Geraint Thomas.

Thomas De Gendt zorgde voor de eerste noemenswaardige ontsnapping in de 151,5 km lange rit tussen McLaren Vale en Old Wilunga Hill. Onze landgenoot kreeg zijn Poolse teamgenoot Tomasz Marczynski mee.

Later pikten ook Klaas Lodewyck, de Italiaan Manuele Boaro, de Australiër Calvin Watson en de Nederlanders Jens Mouris en Koen De Kort aan. Maar de vluchters kregen geen vrijgeleide van het peloton. Nog voor de eerste beklimming van Willunga Hill, op 65 km van de finish, smolt alles samen.

Van dan af lag het nooit meer stil en volgde de ene demarrage de andere op. In de slotkilometers viel Javier Moreno Bazan aan. De Australiër Simon Gerrans counterde en moest in een sprint bergop alle zeilen bijzetten om Tom Jelte Slagter af te houden. Moreno werd derde.

Beste Belg was Ben Hermans op de tiende plaats. Philippe Gilbert deed niet mee voor de zege en finishte als 61ste op meer dan 3 minuten. De Brit Geraint Thomas werd 17de op Old Wilunga Hill en zakt in het klassement van de eerste naar de vijfde plaats.

Zondag wordt de Tour Down Under afgesloten met een criterium over 90 kilometer in de straten van Adelaide. Zonder ongelukken volgt de 23-jarige Slagter Simon Gerrans op als eindlaureaat. De Nederlander heeft 13 seconden voorsprong op Moreno en 25 op Hermans, die mooi derde staat.

SLAGTER: 'HELEMAAL TE GEK'

Slagter is aan een ijzersterke Tour Down Under bezig. In Stirling won hij enkele dagen geleden de derde etappe. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik uiterst blij ben dat ik vandaag de leiderstrui kon pakken. Het is echt ongelooflijk en een leuk gegeven voor mijn ploeg", gaf de Nederlander mee.

"De hele dag voelde ik me bijzonder goed. Eigenlijk draag ik dat gevoel al een hele week met me mee. Het is leuk op het podium te mogen als ritwinnaar, maar wanneer je daar een leiderstrui in ontvangst mag nemen is het helemaal te gek."

"De kloof met de tweede in de algemene rangschikking is niet groot, 13 seconden, maar ik weet dat ik kan rekenen op een bijzonder sterk team. Zij moeten het mogelijk maken dat ik mijn eerste rittenkoers win. Een WorldTour-wedstrijd dan nog wel!"

DE GENDT: 'WIND MAAKTE HET ONMOGELIJK'

Thomas De Gendt, 99ste in de rituitslag, kleurde de rit naar Old Wilunga Hill met een vroege vlucht. Aan zijn onderneming hield hij de prijs van de strijdlust over. "Ik had van de ploegleiding de opdracht gekregen een vroege vlucht op poten te zetten", verduidelijkte de Oost-Vlaming. "Met wat geluk glipte ook mijn teamgenoot Tomasz Marczynski mee in de aanval. Een welgekomen ruggensteun."
 
"Wij wilden er voor zorgen dat de wedstrijd lastig gemaakt werd. Zeker voor de klimmers in dit deelnemersveld. Verderop sloten nog enkele renners aan, maar door de wind was het onmogelijk om onze vlucht tot een goed einde te brengen."
 
"Vorig jaar, met eenzelfde inspanning, slaagde ik erin de top van Willunga Hill te bereiken. Nu werd ik gegrepen aan de voet van die berg. De Tour Down Under is, in vergelijking met de vorige editie, een stuk lastiger geworden. Er wordt bovendien heel nerveus gekoerst met de wind die her en der opspeelt."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer