Sport.be

Wielrennen

Greipel en Slagter triomfators Down Under

27.01.2013 | Erik Duchateau

Belga

André Greipel heeft in Adelaide een derde ritzege behaald in de Tour Down Under. Het was de 100ste profzege uit de carrière van de Duitser. De Nederlander Tom Jelte Slagter is eindwinnaar.

De leiderstrui van Tom Jelte Slagter kwam op geen enkel moment in gevaar in de zesde en laatste rit, een criterium van 90 km in de straten van Adelaide. Op het 4,5 km lange circuit lag de snelheid razend hoog. Vluchters kregen nooit meer dan 20 seconden voorsprong.

Blanco (ex-Rabobank), het team van Slagter, en Team Sky controleerden de koers. Sky deed dat om Geraint Thomas boniseconden te kunnen doen sprokkelen in de tussensprints. Het plannetje lukte, want de Brit wipte in de stand van de vijfde naar de derde plaats. Onze landgenoot Ben Hermans maakte de omgekeerde beweging.

In de laatste ronde kwam de Lotto-Belisol-trein naar voor. Op 2 km van de meet namen de ploegmaats van André Greipel resoluut het heft in handen. De sprinttrein werkte zonder mankementen - iets waar de Fyra alleen maar van kan dromen - want Greipel maakte het schitterend af. Mark Renshaw finishte als tweede, Edvald Boasson Hagen als derde. Klaas Lodewyck was beste Belg met een zevende plaats.

GREIPEL: 'GEWOON DE HANDLEIDING VOLGEN'

Dat Greipel zijn derde ritzege behaald had in deze Tour Down Under wist hij uiteraard wel, maar dat het zijn 100ste zege als profrenner was, kwam als een verrassing. "Dat wist ik helemaal niet nee, ik heb ze niet geteld. Ik dacht dat ik er al lang 100 had", grapte hij.

"Met mijn spurterstreintje lukte het weer prima. Het is alsof ze enkel maar de vooropgestelde handleiding volgen en zo tot een schitterend resultaat komen", ging Greipel verder. "Zij zorgen ervoor dat ik in hun wiel op een ideale plaats in de groep zit. Ik hoef het enkel maar af te maken."

PECH VOOR ANDY SCHLECK

Tom Jelte Slagter bolde als 14de over de meet. In de eindstand heeft hij 17 seconden voorsprong op Javier Moreno, 25 op Geraint Thomas, 32 op Jon Izaguirre en 34 op Ben Hermans. Er was één opgever in de slotrit: Andy Schleck kende mechanische pech en gaf er uiteindelijk de brui aan.

FRISON: 'IK KAN NIET ANDERS DAN TEVREDEN ZIJN'

Lotto-Belisol-ploegleider Herman Frison was uiteraard een tevreden man na de Tour Down Under. "Vooral de manier waarop wij die overwinningen pakten was indrukwekkend. Wij kenden omzeggens geen enkel probleem in deze Tour Down Under. De mannen hebben laten zien dat hun conditie er al is, want iedereen wil schitteren in de eerste wedstrijd van het seizoen."
 
"Ik kan dan ook niet anders dan zeer tevreden zijn. Het seizoen kon voor ons niet beter starten. Niet enkel in Australië waren wij aan het feest, ook in Gabon liep het al voortreffelijk. Hopelijk zet deze trend zich dit jaar verder door."

VAN SLYCKE: 'GENEKT DOOR PECH'

Voor die andere Belgische topploeg, Omega Pharma-Quick Step, verliep de Tour Down Under iets minder gunstig. Serge Pauwels is met zijn 20ste plaats de beste renner van de ploeg. "We kunnen gematigd tevreden terugblikken", gaf sportdirecteur Rik Van Slycke mee. "Ik mag niet ontkennen dat de verwachtingen wel iets hoger lagen. We gingen immers voor een goed eindklassement met Peter Velits, maar dat heeft door omstandigheden niet mogen zijn."
 
"Jérôme Pineau bleek na de eerste rit onze beste man voor het klassement. Maar die kwam ten val de dag daarop en kon ook zo een goed eindklassement op zijn buik schrijven. Wij hadden gehoopt de zaak recht te trekken op Willunga Hill, maar het peloton besloot die dag de deur lang op slot te houden. Eigenlijk werden we in deze Tour Down Under genekt door pech."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer