Sport.be

Wielrennen

Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne openen wielervoorjaar

22.02.2013 | Niels Dirkx

Belga

Komend weekend gaat het wielerseizoen weer echt van start. Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn we weer klaar voor de traditionele start van het wielervoorjaar.

Het wielerpeloton trok zich sinds januari op gang. Met de Tour Down Under, de Ronde van Qatar, de Ronde van Oman en de Ronde van de Algarve kregen de wielrenners een exotische proloog van het seizoen voorgeschoteld. Maar nu is het tijd voor het echte werk.

Met de Omloop Het Nieuwsblad begint het voorjaar met een echte Vlaamse koers: de driehoek Gent, Oudenaarde, Geraardsbergen ligt in het hart van de Vlaamse heuvelstreek en ademt wielrennen. Met de acht taaie kasseistroken en stevige heuvelruggen vormt de wedstrijd overigens een goede voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen.

Ook dit jaar wordt het startschot weer gegeven op het Gentse Sint-Pietersplein, waar de aankomst zich 200 kilometer later ook bevindt. Onderweg is er één kasseistrook minder dan vorig jaar (Holleweg) maar dat wordt goed gemaakt met twee extra hellingen. Toch vormt de Molenberg nog steeds de laatste heuvel, op goed 35 kilometer van de eindmeet. De kans is dus groot dat de echte schifting pas later doorgevoerd wordt, op het lastige drieluik dat gevormd wordt door de Paddenstraat, de Lippehovenstraat en de Lange Munte.

FAVORIETEN

In het verleden is gebleken dat de Omloop vaak het werk is voor Belgische renners. De 65 vorige edities bezorgden ons slechts 11 buitenlandse winnaars. Ook dit jaar is het weer uitkijken naar het Belgisch geweld. Tom Boonen kende vorig jaar een indrukwekkend voorseizoen en wordt ook dit jaar weer bij de favorieten ingedeeld. Maar de voorbereiding van Boonen liep niet van een leien dakje. Bovendien won Boonen deze koers nog nooit. Bij Omega Pharma-Quick Step rekenen ze daarom ook op Nederlands kampioen Niki Terpstra, maar ook op Sylain Chavanel.

Het is ook uitkijken naar Sep Vanmarcke. De winnaar van vorig jaar kan de eerste worden in meer dan een decennium die zijn titel verlengt. In de Ronde van Algarve was alvast duidelijk dat Vanmarcke goed in zijn vel zit. Dat geldt ook voor Lars Boom, zijn teamgenoot bij Blanco Pro Cycling Team en Filippo Pozzato, die de overstap maakte naar Lampre.

Lotto-Belisol rekent dan weer op Jürgen Roelandts. De Vlaams-Brabander kent misschien wel zijn beste voorbereiding ooit. Bij Vacansoleil-DCM wordt het opletten voor Björn Leukemans en Juan Antonio Flecha. BMC zag Philippe Gilbert verstek geven maar brengt met Thor Hushovd en Greg Van Avermaet twee kleppers naar de start. Verder is het uitkijken naar oud-winnaars Nick Nuyens en Sebastian Langeveld en de Duitser John Degenkolb.

SPRINTERS AAN ZET IN KUURNE

Een dag later biedt Kuurne-Brussel-Kuurne de sprinters een eerste kans om een klassieker op hun naam te schrijven. De hellingen in het parcours zijn immers niet van die aard dat ze een echte schifting kunnen doorvoeren.

Als favorieten worden Mark Cavendish en André Greipel naar voor geschoven. De twee spurtbommen zullen voor het eerst dit seizoen de degens kruisen en kunnen beiden rekenen op een goede entourage die hen in positie kan brengen.

Achter de twee protagonisten is er misschien wel een verrassingsrol weggelegd voor de jonge Arnaud Démare. Het jonge Franse talent eindigde vorig jaar vierde en wil dit jaar meer: het podium dus. Ook Tyler Farrar, Yauheni Hutarovich en Edvald Boasson Hagen kunnen beter in het oog gehouden worden door Lotto-Belisol en Omega Pharma-Quick Step.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer