Sport.be

Wielrennen

Frankrijk boven in proloog Parijs-Nice

03.03.2013 | Tom Van Aken

Belga

Damien Gaudin is de verrassende winnaar van de proloog in Parijs-Nice. Hij was net iets sneller dan zijn landgenoot Sylvain Chavanel. Nikolas Maes was de beste Belg.

Parijs-Nice begon met een proloog over net geen drie kilometer in het Franse Houilles. Nikolas Maes reed een sterke tijd. Op het moment dat hij aankwam was hij met zijn tijd 3'42" amper twee seconden trager dan de toenmalige toptijd van zijn ploegmaat bij Omega Pharma-Quickstep Peter Velits. Nog een ploegmaat reed nadien ook sterk, Gianni Meersman was maar één seconde trager dan Maes.

De eerste die onder de 3'40" dook was Geoffrey Soupe. De Fransman van FDJ klokte af na 3'39". Wilco Kelderman van Blanco was nog enkele hondersten van een seconde sneller. Het parcours was kort en bochtig en de straten smal. Gelukkig regende het niet, maar toch schoven er renners onderuit. Maxime Monfort was één van hen, het kostte hem een goede eindtijd.

Bovenaan was het lang wachten op iemand die onder de tijd van Kelderman dook. Sylvain Chavanel deed dat, maar kon niet lang genieten van zijn leidersplaats. De volgende renner die in actie kwam, Damien Gaudin van Europcar, ging nog eens een seconde sneller dan Chavanel.

De rest beet zich de tanden stuk op de toptijden van de Fransen. Lieuwe Westra kwam nog dicht in de buurt, maar moest tevreden zijn met een derde plaats.

Bij de Belgen eindigde Maes uiteindelijk dertiende, Meersman was zeventiende, De Gendt 22ste en Boonen 24ste. Maandag staat de eerste etappe op het programma, een rit over 195 kilometer met start in Saint-Germain-en-Laye en aankomst in Nemours.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer