Sport.be

Wielrennen

Albasini wint vierde rit Parijs-Nice

07.03.2013 | Niels Dirkx

Belga

Michael Albasini heeft de vierde rit van Parijs-Nice gewonnen. Hij haalde het in de spurt van Maxim Iglinksy en Peter Velits.

Na de regenetappe van gisteren hoopten de renners vandaag op mooi weer in de Koers naar de Zon. Er stond heel wat klimwerk op het programma. De rit begon ook scherp met een uitbraak van Michael Morkov, die direct teruggehaald werd.

Tien minuten later besloten Gianni Meersman en Thomas Voeckler dat het genoeg geweest was. Op de eerste klim van de dag, de Côte de Lachaud, besloot het duo samen met Daniel Moreno en Johann Tschopp ervandoor te gaan. Moreno moest snel lossen en het drietal nam een kloof van 15 seconden op het peloton en breidde die voorsprong nadien nog uit.

Toch gaf het peloton geen vrijgeleide aan de ontsnappers. Aan de voet van de Côte de Condat, de tweede klim van tweede categorie, bedroeg de voorsprong nog maar 25 seconden. Na 35 kilometer kregen we dan een nieuwe koerssituatie. Ondertussen waren Hubert Dupont en Romain Sicard uitgebroken en kregen ze het gezelschap van Michael Mørkøv en Warren Barguil. De vier hebben op dat moment 1 minuut achterstand op de drie leiders. Het peloton volgde al op tweeëneenhalve minuut.

Uiteindelijk zouden de achtervolgers de kopgroep bijhalen en gingen we verder met een groep van 7 vooraan. De voorsprong van de kopgroep liep uit tot bijna 4 minuten. Ondertussen hadden de renners van Garmin zich op kop gezet, om de leiderstrui van Andrew Talansky te verdedigen. Voeckler stond bij aanvang van de rit immers maar op 1 minuut en 35 seconden van de gele trui. Bovenop de Côté de la Chomasse bedroeg de voorsprong nog slechts 2 minuten en 35 seconden maar op 100 kilometer van de meet bedroeg die terug bijna 4 minuten.

Daarna gebeurde er niet veel meer. Beetje bij beetje snoepte het peloton seconden van de voorsprong af en in de kopgroep hadden Barguil en Sicard af te rekenen met pech. Ze konden echter snel weer vooraan aansluiten.

De afdaling van de Col du Rouvey bood de ideale kans aan het peloton om de voorsprong terug te verkleinen. Halverwege de afdaling bedroeg de achterstand nog 1 minuut en 25 seconden. Ondertussen was Philippe Gilbert lek gereden. Na een goede afdaling kon hij snel terug aansluiten bij het peloton.

Voeckler en Dupont vielen aan op Côte de Talencieux en konden een klein kloofje slaan. In de afdaling werden ze bijgehaald door Meersman en Tschopp en reden ze met hun vier richting de Côte de la Sizeranne. Net voor de voet van de Sizeranne werden ze gegrepen door een grote groep met daarin ook gele trui Talansky.

De Sizeranne zelf speelde niet meer voor scherprechter. Niemand kon ontsnappen en men begon met een grote groep aan de afdaling richting de eindmeet. Uiteindelijk was het Michael Albasini die de spurt won, voor Maxim Iglinsky en Peter Velits.

Jens Keukeleire is de beste Belg op de 8ste plaats. Kevin De Weert, Bart de Clercq en Maxime Monfort maken net de top 30 vol.

In het algemeen klassement behoudt Andrew Talansky zijn gele trui. Grivko, Velits, Chavanel en Izaguirre maken de top 5 compleet.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer