Sport.be

Wielrennen

Chavanel zet Gilbert een hak in Parijs-Nice

09.03.2013 | Gert-Jan Weyters

Belga

Sylvian Chavanel heeft de laatste etappe in lijn van Parijs-Nice gewonnen. Op de Promenade des Anglais was hij net iets sneller dan Philippe Gilbert.

Wereldkampioen Gilbert was zaterdag bijzonder dicht bij een eerste zege, maar op de streep werd hij geklopt door Chavanel. De leiderstrui van Richie Porte kwam in de laatste rit in lijn nooit in gevaar.

De etappe van Manosque naar Nice (220 km) was niet zwaar genoeg om grote verschillen te kunnen maken. Al snel na de start kwamen elf renners voorop na een versnelling van Egor Silin en Eduard Vorganov. Simon Clarke, Arnold Jeannesson, Brent Bookwalter, Romain Bardet, Julien El Fares, Borut Bozic, Jérôme Pineau, Gatis Smukulis en Johann Tschopp waren de mannen die op de kar van de twee aanvallers sprongen.

De laatste aanvallers werden gegrepen op zowat veertig kilometer van het einde. Van dan af aan bepaalden de helpers van Team Sky en in het bijzonder Vasili Kiryienka het tempo in het grote eerste peloton. Philippe Gilbert kon rekenen op de hulp van een sterke ploeg om de sprint te lanceren. Toen Samuel Dumoulin hem kwam bedreigen, hield onze landgenoot sterk stand. Maar aan zijn linkerkant schoof Sylvain Chavanel hem alsnog voorbij.

"Het is de eerste keer dat ik een sprint win waaraan meer dan 60 renners deelnemen", vertelde de Franse kampioen van 2011 na afloop. "Ik wou vooral punten sprokkelen voor de groene trui, maar die tactiek resulteerde dus in een overwinning. Aan het begin van Parijs-Nice was mijn conditie nog niet optimaal. Ik merkte een terugslag na mijn hoogtestage in Font-Romeu. Maar sinds twee dagen heb ik het goede gevoel op de fiets opnieuw te pakken. Het vertrouwen is terug aanwezig en het gaat momenteel gewoon goed."

De Australiër Richie Porte (Sky) verdedigde zijn gele trui met succes en heeft 32 seconden voorsprong op Andrew Talansky (Garmin-Sharp). "Het is leuk om te kunnen starten met een voorsprong van meer dan 30 seconden", aldus Porte. "Ik zit alvast liever in deze situatie dan die waarin Talansky zich momenteel bevindt. Vorig jaar was mijn prestatie in de individuele tijdrit op de Col d'Eze geen onverdeeld succes. Ik heb de berg op training wel een viertal keer beklommen en ondertussen ken ik hem al veel beter", aldus Porte.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer