Sport.be

Wielrennen

Ciolek verrast Sagan in ingekorte Primavera

17.03.2013 | Erik Duchateau

Belga

Gerald Ciolek heeft een door de sneeuw ingekorte heroïsche editie van Milaan-Sanremo gewonnen. De Duitser van het Afrikaanse team MTN-Qhubeka vloerde topfavoriet Peter Sagan in de sprint.

Vivaldi heeft zich van seizoen vergist. Niet de Primavera (de lente) werd zondag opgevoerd tussen Milaan en Sanremo, maar de Inverno (de winter). Het werd een ingekort concerto, deels in mineur. Door de hevige sneeuwval was het onverantwoord de renners over de Turchino en Le Manie te sturen en dus besliste de organisatie tijdens de koers die beklimmingen uit het parcours te schrappen. Dat maakte dat de wedstrijd geneutraliseerd diende te worden.

De verkleumde renners mochten rond 13u, na 117 km wedstrijd, van de fiets de warme ploegbus in. Twee uur later en een vijftigtal kilometer verder werd de draad weer opgenomen. Tom Boonen besliste bij de herstart in Cogoleto niet meer uit de bus te komen. Ook Matthew Goss, winnaar van Milaan-Sanremo in 2011, gaf er de brui aan. Vanuit Cogoleto was het nog 126,5 km tot de finish. Dat betekende dat Milaan-Sanremo in totaal nog maar 245 in plaats van 298 km lang zou zijn.

HERSTART IN COGOLETO

Bij die herstart in Cogoleto moest het peloton 7 minuten en 10 seconden na Matteo Montaguti, Lars Bak, Pablo Lastras, Diego Rosa, Filippo Fortin en Maxim Belkov vertrekken. Die 6 waren kort na de ochtendlijke start in Milaan ten aanval getrokken en bouwden een maximale voorsprong van 12 minuten uit. Bij de neutralisatie waren daar nog dik 7 minuten van over. Vandaar diezelfde bonus bij de herstart.

Cannondale, de ploeg van topfavoiet Peter Sagan, nam meteen het heft in handen. Met de steun van onder andere Team Sky, Argos-Shimano en Astana zorgden ze ervoor dat de dappersten en sterksten der vroege vluchters - Bak, Rosa en Belkov - op 30 km van de streep gegrepen werden. Tirreno-winnaar Vincenzo Nibali, naast Sagan één van de grote favorieten, had op dat moment ook al de remmen dichtgeknepen.

CHAVANEL DOET KOERS ONTPLOFFEN

Op de Cipressa werd de koers langs achter gemaakt. Onder andere Boasson Hagen, Flecha en Gerrans, de winnaar van vorig jaar, moesten eraf. In de afdaling van de Cipressa nam Philippe Gilbert het commando, maar in het stuk tussen Cipressa en de voet van de Poggio liet hij zich verrassen toen Sylvain Chavanel, Ian Stannard en Eduard Vorganov wegreden. Samen met Jurgen Roelandts probeerde de wereldkampioen het gat nog te dichten, maar dat lukte niet.

Chavanel en Stannard zongen het uit tot op de Poggio, maar op de top hadden ze nog maar een handvol seconden voorsprong op het viertal Peter Sagan, Fabian Cancellara, Luca Paolini en Gerald Ciolek. In de afdaling werd twee plus vier zes. Cancellara probeerde nog te demarreren in de straten van Sanremo, maar Sagan liet niet begaan.

AFRIKAANSE ZEGE

Het werd een sprint met zes. Chavanel zette die van ver in. Sagan ging er vlot over, maar werd op zijn beurt nog geremonteerd door Ciolek. De Duitser, ex-Quick Step en nu bij het Afrikaanse MTN-Qhubeka, sprintte naar een historische en heroïsche overwinning. Sagan werd tweede, Cancellara derde, Chavanel vierde en Paolini vijfde.

ROELANDTS BESTE BELG

De Noor Alexander Kristoff won op 14 seconden de sprint van het peloton voor Mark Cavendish. Jurgen Roelandts was beste Belg op de 16de plaats. Ciolek is de eerste Duitse winnaar sinds Erik Zabel in 2001.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer