Sport.be

Wielrennen

'Wildcard was geen vergissing'

17.03.2013 | Kersten Steurbaut

Belga

Gerald Ciolek is de verrassende winnaar van Milaan-Sanremo. De Duitser bezorgde zijn Afrikaanse team MTN-Qhubeka en zichzelf een sensationele zege.

"Dit is een groot succes voor mij en voor het team", reageerde de 26-jarige Duitser. MTN-Qhubeka kreeg een wildcard voor La Primavera en dat werd niet bij iedereen even enthousiast onthaald. "Maar we hebben vandaag getoond dat de organisatie de juiste beslissing heeft genomen door ons uit te nodigen."

Een jaar geleden reed Ciolek nog voor Omega Pharma-Quick Step, waar hij in 2012 slechts één overwinning boekte: een ritzege in de Ronde van de Algarve. Het nieuwe seizoen kan voor de Duitse spurtbom niet meer stuk. "Ik verkeerde in een uitstekende vorm", aldus Ciolek. "Maar vandaag was het verdomd zwaar. Het was ongelooflijk in welke omstandigheden we moesten koersen. Voor een feestje is het nog te vroeg. De komende weken staan er nog belangrijke wedstrijden op het programma."

SAGAN VERRAST, CANCELLARA TEVREDEN

Peter Sagan startte in Milaan als topfavoriet, maar sprintte in Sanremo naar de tweede plaats. De teleurstelling droop van zijn Slovaakse gezicht. "Ik ben verrast dat ik de laatste meters alsnog word voorbijgestoken", aldus Sagan. "Ik was heel sterk vandaag, maar spurtte niet goed genoeg. Misschien had ik iets later moeten aanzetten."

De Cannondale-renner is ervan overtuigd dat het gewijzigde parcours een grote invloed had op het wedstrijdverloop. "Na 300 kilometer zou er wellicht een andere renner gewonnen hebben, maar het was bijzonder lastig om door de sneeuw en de regen te fietsen."

Voor het tweede jaar op rij stond Fabian Cancellara op het podium. De Zwitser sprintte beresterk vanuit het zadel, maar kwam te laat om Sagan en Ciolek te remonteren. "Maar ik ben tevreden met mijn podiumplaats", spoelde der Canc de ontgoocheling snel door. "Mijn derde plaats geeft me vertrouwen voor de komende klassiekers. En in deze omstandigheden zijn we allemaal winnaars. Veel renners hebben pijn geleden van de koude."

VALLENDE ROELANDTS BESTE BELG

Met een zestiende plaats was Jurgen Roelandts beste landgenoot in Milaan-Sanremo. "Dat had zoveel beter gekund", zuchtte hij.  "Om twee redenen. Nadat ik het op de Cipressa eens geprobeerd had, kreeg ik de kans om met Philippe Gilbert naar Chavanel, Vorganov en Stannard te rijden. Ik wist dat ik op de Cipressa en de Poggio Philippe moest volgen, omdat hij er de weg kent als zijn broekzak."

"Maar Philippe zei dat het geen zin had om door te zetten achter de drie leiders, omdat te veel motoren voor hen reden en we daarom de kloof nooit dicht zouden krijgen. Achteraf bekeken hadden we daar beter kunnen doorzetten want onze achterstand bedroeg amper vijftig meter."

"Ik denk dat we onze pijlen iets te vroeg verschoten hebben. Maar ook daarna had de uitslag nog beter gekund als ik op enkele honderden meter van de finish niet ten val gekomen was. Ik schoof gewoon onderuit op het natte wegdek en kwam vol op mijn rechterknie terecht. Die baart me nu meer zorgen dan de vrees voor de gevolgen van het slechte weer waarin we een hele dag hebben moeten rijden. Ik heb begrip voor de beslissing van jongens als Tom Boonen."

GILBERT: "GEEN ORGANISATIE"

Gilbert gooide dus zijn bommetje op de Cipressa. "Ik ging aan de leiding op de top, zodat ik in de afdaling mijn eigen traject kon kiezen. Beneden waren we weg met een groepje van acht of negen renners, maar er kwam geen organisatie in onze kopgroep en dus liep het met een sisser af." De tegenaanval met Roelandts liep op niets uit. "Achteraf bekeken hadden we daar beter geprobeerd om het kleine kloofje toch nog de dichten want nu werd het niets."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer