Sport.be

Wielrennen

Meersman wint eerste rit in Catalonië

18.03.2013 | Tom Van Aken

Belga

Gianni Meersman heeft de eerste rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Onder impuls van Sky zat hij mee in een beslissende en selecte kopgroep. Meersman is ook de eerste leider.

Cristiano Salerno (Cannondale) trok al snel in de aanval. Hij kreeg even later het gezelschap van Christian Meier. De twee reden acht minuten bij elkaar, maar hielden niet stand.

In de afdaling van de laatste helling, de Collsacreu met de top op 18 km van de streep in Calella, ontsnapte een groep van een vijftiental renners met daarbij enkele mooie namen.

Onder impuls van Bradley Wiggins was de afscheiding tot stand gekomen. Ook andere favorieten op de eindzege, zoals de Spanjaarden Valverde en Joaquin Rodriguez, de Italiaan Michele Scarponi en de Nederlander Robert Gesink zaten attent mee voorin.

In de spurt haalde Meersman het. Agnoli werd tweede, Valverde derde. Het peloton finishte op 28 seconden. Voor Meersman is het de eerste zege van het seizoen en de eerste in het shirt van zijn nieuwe ploeg. Vorig jaar reed hij nog voor Lotto-Belisol.

Door de bonificatieseconden op de streep heeft Meersman vier seconden voorsprong op Agnoli, zes op Valverde en tien op de rest van de kopgroep.

MEERSMAN: 'DUBBELTJE OP ZIJN KANT'

"De eindspurt was een dubbeltje op zijn kant", gaf Meersman toe. "Was ik te laat aan de spurt begonnen of waren de klassementsrenners er te vroeg aan begonnen? Ik had het wiel van Valverde uitgekozen om eraan te beginnen en even zag het ernaar uit dat ik te laat zou komen, maar de klassementsrijders vielen stil en dus won ik toch. Een deugddoende overwinning want ik was teleurgesteld uit Parijs-Nice gekomen.'

'Ik moest daar na vier ritten ziek de koers verlaten, terwijl ik gehoopt had om er zoals vorig jaar vroeg te kunnen toeslaan voor mijn nieuwe ploeg. Ik trok daarna voor een stage naar Calpe en ben er gebleven tot zondag. Ik voelde me daarom goed om aan de Ronde van Catalonië te beginnen, maar winnen is natuurlijk nog wat anders."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer