Sport.be

Wielrennen

Cavendish wint sprintduel in Koksijde

27.03.2013 | Niels Dirkx

Belga

Mark Cavendish heeft de tweede rit in de Driedaagse De Panne gewonnen. Hij kwam in Koksijde na een sprint als eerste over de meet.

De tweede etappe ging van start in Oudenaarde. Aanvankelijk waren er twee vluchtpogingen maar die waren geen lang leven beschoren. Enkele kilometers voor de Tiegemberg lukte het dan toch. Een groepje van vijf, waaronder de Belgen Kevin Claeys, Tim Mertens en ouderdomsdeken Niko Eeckhout, sloeg al een kloofje van een halve minuut.

De kopgroep, bestaande uit de drie Belgen, Mattia Pozzo en Matt Brammeier bouwde al snel een voorsprong van zeven minuten op het peloton uit en die bleef ze behouden. Na de heuvelzone, die bestond uit de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg en de Sulferberg bedroeg de voorsprong op het peloton nog steeds meer dan zes minuten.

Op 80 kilometer van de meet lieten enkele windvlagen het peloton uiteenvallen. Een achtervolgende groep van 28 zette de jacht in op de koplopers. Vooral Cannondale, Orica en Astana werden goed vertegenwoordigd in dit eerste peloton. Toch was algemeen leider Peter Sagan (Cannondale) nergens te bespeuren.

In het tweede peloton waren het de jongens van Katjoesja die het zware werk verrichtten. Onder hun impuls werden de achtervolgers weer bijgehaald en sloten ze niet veel later ook aan bij de kopgroep. De samensmelting was een feit.

Met de open vlakten van de Moeren in zicht besloten drie renners hun kans te gaan: Dmitriy Gruzdev, Alessandro Bazzana en Koen Barbé. Het drietal draaide goed rond en het peloton liet begaan. Daar leken ze te wachten op de drie plaatselijke ronden om het verschil goed te maken.

En zo geschiedde. Het drietal reed op kop tot in de derde en laatste plaatselijke ronde. Vanaf de nieuwe samensmelting was het Omega Phamra - Quick Step dat het tempo bepaalde. Tom BoonenGert Steegmans en Sylvain Chavanel reden zich kapot en brachten Mark Cavendish naar de laatste rechte lijn richting de meet. De Australiër had het niet makkelijk, maar maakte de klus toch af.

Elia Viviani en Francesco Chicchi vervolledigen het podium. Baptiste Planckaert is op de zesde plaats de beste Belg, Tom Van Asbroeck sluit de top 10 af. Arnaud Démare, die gisteren tweede werd achter Sagan, sprintte naar de vierde plaats en mag de nieuwe leiderstrui aantrekken.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer