Sport.be

Wielrennen

Richie Porte wint vijfde etappe in het Baskenland

05.04.2013 | Ward Bollen

Belga

Richie Porte heeft de vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. Na een loodzware rit onder zware weersomstandigheden was hij de concurrentie te slim af in de finale.

Na 166,1 kilometer van Eibar naar Beasain had de 28-jarige Australiër vier  seconden voor op de Spanjaard Samuel Sanchez, die de Colombiaan Sergio Henao voor de tweede plaats achter zich liet. Als vijftiende op 44 seconden was Maxime Monfort beste Belg.

Henao blijft leider. Hij heeft zes seconden voor op zijn landgenoot  Nairo Quintana en op Porte. De Spanjaard Alberto Contador begint zondag als vierde in het klassement, op tien seconden, aan de  afsluitende tijdrit van 24 kilometer.

Met tien beklimmingen was de rit heel geaccidenteerd. Het  barslechte weer deed een pak renners snel de remmen dichtknijpen, onder hen wereldkampioen Philippe Gilbert. In een vroege vlucht zaten met José Herrada, Rui Costa, Andrew Talansky en Jakob Fuglsang vier renners  die op minder dan twee minuten stonden, zodat de ploeggenoten van leider Henao het verschil klein hielden. Op een versnelling van Costa hadden alleen Herrada, Navarro, Talansky en Fuglsang een antwoord.

Even later werden ze allemaal voorbijgereden door de uit het peloton ontsnapte Omar Fraile. Terwijl alle vroege vluchters ook door het peloton werden bijgehaald, nam de Spanjaard anderhalve minuut  voorsprong. Pas op zes kilometer van de finish moest Fraile buigen. Henao en Sanchez namen wat voorsprong in de afdaling van de slotklim, Porte, Contador, Quintana, Simon Spilak, John Gadret en Pieter Weening sloten nog aan. De uitval van Porte net voor de slotkilometer was goed  voor zijn vijfde zege van het seizoen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer