Sport.be

Wielrennen

Sagan maakt favorietenrol waar

10.04.2013 | Kersten Steurbaut

Belga

Peter Sagan heeft zijn favorietenrol in de Brabantse Pijl waargemaakt. De Slovaak haalde het in een koninklijke sprint voor Philippe Gilbert. Björn Leukemans maakt de top drie vol.

Topfavoriet Peter Sagan eiste voor de start al de aandacht op. De Slovaak excuseerde zich nogmaals bij het bloemenmeisje Maja Leye en overhandigde de bevallige blondine een mooie ruiker. De herwonnen vriendschap werd bezegeld met drie kussen.

Tijd voor de wedstrijd dan. Het peloton legde er in het eerste uur duchtig de pees op en maalde er met de wind op kop bijna 45 kilometer door. Na verschillende ontsnappingspogingen kreeg een zestal een vrijgeleide: de Belgen Kenny Dehaes, Ben Hermans, Nikolas Maes en Jan Ghyselinck kregen het gezelschap van een Ier, Philippe Deignan, en een Algerijn, Youceff Reguigui. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van 4'30".

In de achtervolging opende Stijn Devolder de debatten. De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen reed solo naar de kop van de wedstrijd, waar hij het gezelschap kreeg van Björn Leukemans, Davide Malacarne en Paul Voss.

De actie kwam te vroeg. Onder impuls van een sterke Greg Van Avermaet maakten topfavoriet Sagan en Philipe Gilbert de aansluiting. Van Avermaet probeerde op de laatste klim van de dag het ploegenspel uit te spelen, maar Sagan zette met veel glans de wedstrijd naar zijn hand en toonde zich in de sprint te snel voor Gilbert. De wereldkampioen begon de sprint op kop, maar werd in de slotmeters alsnog geremonteerd door de sterke Slovaak.

In de achtergrond reed Leukemans naar de derde plaats. Chavanel en Gescheke vervolledigen de top vijf. Van Avermaet moet als nummer zes opnieuw tevreden zijn met een ereplaats.

SAGAN: "EN NU DE AMSTEL"

"Ik ben tevreden dat ik goed was vandaag. Echt waar", reageerde Sagan. "Ik had wat vragen omtrent mijn conditie maar die bleek nog steeds goed te zijn. Dat het lang duurde voor ik reageerde op de versnelling van Philippe Gilbert? Ik wist dat er nog tegenwind kwam dus liet ik Gilbert het meeste werk opknappen alvorens hem te remonteren. Luik-Bastenaken-Luik is te zwaar voor mij dus leef ik nu echt toen naar de Amstel Gold Race. Of we nog iets mogen verwachten tijdens de podiumceremonie? Neen. Dat is eindelijk allemaal achter de rug. Daar is genoeg over gepalaverd door sommigen", klonk het bij Sagan, die nadien braaf de bloemen en kussen van de podiummeisjes in ontvangst nam.

GILBERT: "BETERE CONDITIE"

Gilbert lijkt na een mindere periode toch klaar voor zijn Waalse klassiekers. "Het is spijtig dat ik niet won want ik koers toch steeds om te winnen", aldus de wereldkampioen. "Ons ploegenspel klopte als een bus. Greg Van Avermaet kon de finale inzetten en trok op enkele kilometers van de eindmeet al eens goed door. Ik wist dat Peter Sagan de sterkste van ons gezelschap was. Hij moest alles controleren maar zat alleen van zijn team."

"Sagan werd verplicht al het werk te doen. Ik begon niet te vroeg omdat Sagan explosiever sprint dan mij, maar hij was duidelijk sneller. Of ik nu klaar ben voor het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik? De conditie is alsmaar beter en beter aan het worden. Dat ik in het Baskenland wat wedstrijdritme opdeed was geen slecht idee. Deze tweede plaats geeft mij en wellicht ook de voltallige ploeg alvast vertrouwen voor wat nog komen moet."

Ploegmaat Van Avermaet had even uitzicht op winst, maar bolde uiteindelijk als zesde over de streep. "Ik was even dicht bij de zege maar dat was dus zonder Peter Sagan gerekend", verduidelijkte Van Avermaet. "Achter mij werd er natuurlijk niet getwijfeld en dat brak mij heel zuur op. Ik ben tevreden over mijn voorjaar maar er ontbreekt natuurlijk een zege. Ik mag dan wel nog niet gewonnen hebben, ik ben ondertussen wel de regelmatigste renner wat betreft de ereplaatsen."

LEUKEMANS: "TEVREDEN MET DERDE PLAATS"

Leukemans reed in de laatste bocht tot op het wiel van Gilbert en Sagan, maar was kansloos in de sprint. "Je moet altijd realistisch blijven, dus ik moet tevreden zijn met deze derde plaats", weet Leukemans. "Ik kon nog eventjes tot aan het wiel van Gilbert en Sagan komen, maar toen zij de sprint inzetten was ik er meteen direct weer af."

"Achteraf bekeken ben ik in het wedstrijdverloop misschien iets te vroeg in actie geschoten. Bovendien zat het gedokker op de kasseien van Parijs-Roubaix van afgelopen zondag zeker nog in mijn benen. Ik wou vandaag een heel goed resultaat neerzetten omdat ik in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook goed was maar daar niets uit kon puren. Zondag is er nog eens een wedstrijd die me ligt, dus daar wil ik mij opnieuw iets laten zien. Peter Sagan? Beelden zeggen genoeg, hij was duidelijk de sterkste vandaag."

Uitslag
1. Peter Sagan (Svk)
2. Philippe Gilbert (BEL)
3. Björn Leukemans (BEL)
4. Sylvain Chavanel (Fra)
5. Simon Geschke (Dui)
6. Greg Van Avermaet (BEL)
7. Davide Malacarne (Ita)
8. Stijn Devolder (BEL)
9. Paul Voss (Dui)
10. Kenny Dehaes (BEL)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer