Sport.be

Wielrennen

Daniel Moreno wint Waalse Pijl

17.04.2013 | Niels Dirkx

Belga

De Spanjaard Daniel Moreno heeft de 77ste editie van de Waalse Pijl gewonnen. Na een beklijvende slotklim kwam hij als eerste aan op de Muur van Hoei.

Een zonovergoten Waalse Pijl deed in niets terugdenken aan het koude Vlaamse voorjaar. Onder een stralende zon liet het peloton begaan toen het duo Parmin Lang en Gilles Devillers besloten om te vluchten. Jurgen Van Goolen kon de sprong maken en zo kregen we een leiderstrio met daarbij twee Belgen.

De kopgroep dikte zijn voorsprong aan tot maximum negen en een halve minuut. Dat was het teken voor BMC en Sky om de kop van het peloton te nemen. Het zou duren tot de Côte de Bouhisseau voordat het leidende trio gegrepen werd. Met nog 45 kilometer te gaan volgde er terug een samensmelting. Dat duurde echter niet lang. De Côte de Bousalle volgde vrij snel en Laurens Ten Dam en Romain Bardet zagen hun kans. Het tweetal reed weg van het peloton en nam al snel twintig seconden voorsprong.

Bardet zou als eerste boven komen na de tweede passage op de Muur van Hoei. Die inspanning betaalde hij cash want niet veel later moest hij lossen. Tegelijkertijd stoomde Simon Geschke in één ruk naar voor. Op deze manier kregen we een Nederlands/Duitse kopgroep.

Weer was het BMC dat zich op kop zette in het peloton. Het liet de leiders nog even begaan maar negen kilometer voor de finish volgde de onvermijdelijke samensmelting. BMC had zijn werk gedaan en het was aan Philippe Gilbert om het af te maken.

Hij zette zich goed op kop voor de laatste passage van de Muur maar liet zich verrassen door Carlos Betancur, die al snel enkele lengtes kon pakken. Die viel echter stil in de laatste 200 meter en Gilbert vocht nog terug. Het was echter Daniel Moreno die erop en erover ging. Zo wint hij voor het eerst in zijn carrière de Waalse Pijl.

De Colombianen Henao en Betancur vervolledigen het podium. Gilbert viel nog uit de top 10. Met de 15de plaats is hij wel nog de beste Belg. Contador strandde op de 33ste plaats.

Uitslag
1. Daniel Moreno (Spa/Katusha) de 205 km in 4u52:33
2. Sergio Henao (Col) 0:03
3. Carlos Betancur (Col)
4. Daniel Martin (Ier) 0:08
5. Michal Kwiatkowski (Pol)
6. Joaquin Rodriguez (Spa)
7. Alejandro Valverde (Spa)
8. Igor Anton (Spa)
9. Bauke Mollema (Ned)
10. Rinaldo Nocentini (Ita)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer