Sport.be

Wielrennen

Daniel Martin wint 99ste Luik-Bastenaken-Luik

21.04.2013 | Jesse Broekx/Ward Bollen

Belga

Daniel Martin heeft verrassend Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Ier van Garmin-Sharp troefde zijn medevluchter Rodriguez af in een spannende finale. Philippe Gilbert werd zevende.

De 99ste editie van Luik-Bastenaken-Luik werd om 10u30 onder een lentezonnetje officieel op gang getrapt. Het was wereldkampioen Philippe Gilbert en zijn broer Jérôme die als eerste vertrokken. Achter hun rug werd er meteen aangevallen, maar eerste kilometers bleef alles samen. Toch raakten zes jongens weg: Bart De Clercq, Frederik Veuchelen, Sander Armée, Pirmin Lang, Joachim Fumeaux en Vincent Jerome. Zij kregen al snel een voorsprong van meer dan tien minuten.

Met De Clercq had Lotto-Belisol al een mannetje vooraan. Hij kon zo kopman Jelle Vanendert nog helpen in de finale. Bij Movistar rekenden ze op Alejandro Valverde, maar zijn meesterknecht Nairo Quintana verscheen ziek aan de start. Andere jongens om in de gaten te houden waren Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali en Chris Froome. Dat waren maar enkele favorieten, want ook Michal Kwiatkowski en de Colombianen Sergio Henao en Carlos Betancur hadden al mooie dingen laten zien in de afgelopen wedstrijden.

Echt zin om de koers te controleren hadden de ploegen van de favorieten niet. De zes leiders mochten steeds verder wegrijden tot een maximale voorsprong van een kwartier. De eerste echte beklimming lag dan ook pas op 70 km. Toen moesten de renners over de Côte de la Roche-en Ardenne. Pas veel later zou de wedstrijd echt losbarsten. Dat hadden de favorieten ook door, waardoor ze de koplopers lieten begaan. Luik-Bastenaken-Luik is in tegenstelling tot de Waalse Pijl vooral een tactische koers, waarin je best voldoende energie spaart voor de finale.

Op 60 km van de meet liet Armee begaan. Bart De Clercq had voorin verschillende keren problemen met zijn achterwiel, maar op 38 km van de aankomst zouden de vijf resterende leiders toch gegrepen worden. Na enkele aanvalspogingen sloegen Alberto Contador, Ryder Hesjedal, Giampaolo Caruso, Rui Costa, Rigoberto Uran en Igor Anton een kloofje op de Côte de Colonster. Hesjedal ging alleen en nam twintig seconden op de rest.

Op de Saint-Nicolas werd de Canadese winnaar van de Giro 2012 gegrepen door Daniel Martin,
Joaquin Rodriguez,  Carlos Betancur, Michele Scarponi en Alejandro Valverde. Gilbert was niet mee. Net voor de laatste kilometer plaatste Rodriguez een aanval, maar de Ier Daniel Martin kon de Spanjaard bijbenen en zelfs nog afschudden met een ultieme demarrage.

Uitslag
1. Daniel Martin (Ier)
2. Joaquin Rodriguez (Spa) + 0:03
3. Alejandro Valverde (Spa) + 0:09
4. Carlos Betancur (Col)
5. Michele Scarponi (Ita)
6. Enrico Gasparotto (Ita)
7. Philippe Gilbert (BEL) + 0:18
8. Ryder Hesjedal (Can)
9. Rui Costa (Por)
10. Simon Gerrans (Aus)

Erelijst
2013: Daniel Martin (Ier)
2012: Maxim Iglinsky (Kaz)
2011: Philippe Gilbert (BEL)
2010: Alexandre Vinokourov (Kaz)
2009: Andy Schleck (Lux)
2008: Alejandro Valverde (Spa)
2007: Danilo Di Luca (Ita)
2006: Alejandro Valverde (Spa)
2005: Alexandre Vinokourov (Kaz)
2004: Davide Rebellin (Ita)
2003: Tyler Hamilton (VSt)
2002: Paolo Bettini (Ita)
2001: Oscar Camenzind (Zwi)
2000: Paolo Bettini (Ita)
1999: Frank Vandenbroucke (BEL)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer