Sport.be

Wielrennen

Hansen geeft zichzelf vroeg verjaardagscadeau

10.05.2013 | Jesse Broekx

Belga

Adam Hansen heeft de zevende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Hij overleefde een lange vlucht. Bradley Wiggins was de pechvogel van de dag.

De zevende etappe ging van San Salvo naar Pescara. Het peloton moest 177 km overbruggen tussen die twee gemeenten. Er lagen ook vier beklimmingen op het parcours, maar twee bergen van derde en vierde categorie zouden geen problemen mogen vormen voor de sterke mannen. Of er een snelle man zou overleven, was wel twijfelachtig. 

Zes renners kozen al snel het hazenpad. Hansen, Ligthart, Tjallingi, Tamouridis, Rollin en Sella verzamelden een voorsprong van ruim zeven minuten. Daardoor droeg Sella virtueel even de roze trui. Zij werkten goed samen, maar door de vele bergjes bleven de zes niet samen. De sterkste mannen waren Hansen en Sella. In het peloton was Taborre vooruit gestuurd door Di Luca.

Op twintig km van het einde liet Hansen zijn kompaan achter zich. Sella was op dat moment al tegen het asfalt gegaan, maar kon snel terug aansluiten bij de Australiër. Toch gaf Hansen hem op 20 km de doodsteek. Hij had op dat moment nog ruim twee minuten op het peloton. Di Luca reed daaruit weg, maar kreeg ook de andere toppers mee. Enkel Wiggins kon niet mee met de sterke mannen.

Het was Hansen die steeds verder weg reed van Sella. De Aussie was goed op weg om Lotto-Belisol een ritzege te bezorgen. Wel moest hij wel nog een bergje van vierde categorie overwinnen, maar zijn voorsprong was geruststellend. In het peloton kon Wiggins de besten niet volgen. Zo kon Nibali een uitstekende zaak doen, maar de Haai van Messina was eerder al tegen het asfalt gegaan. Daar ondervond hij wel geen hinder meer van.

Hansen moest alleen zorgen dat hij recht. Dat deden ze in het peloton niet. Onder andere Wiggins gleed uit. De Brit verloor zo een pak tijd. Hansen bleef wel recht en reed solo naar de zege. De Australiër gaf zichzelf zo een vroeg verjaardagscadeau, want zaterdag wordt hij 32 jaar. Nibali en co kwamen op 1:06 binnen. Paolini verloor zijn roze trui. Die gaat naar Intxausti.

HANSEN LUISTERT NAAR SERGEANT

"Dankzij een ontsnapping met goede hardrijders lag er vandaag een mooie kans", aldus Hansen. "Ik ben geen slechte klimmer en in een ontsnapping kan ik nog beter. Tijdens de voorlaatste beklimming ben ik mijn kans gegaan. Het was toen tijd om van Sella weg te rijden. Het was een mooie belevenis om als helper een rit in een grote ronde te winnen. Ik heb er de raad van Marc Sergeant tijdens de briefing voor de Giro voor gevolgd. We mochten elk onze kans gaan. Vandaag was het mijn beurt."

Lotto-Belisol deelde in de vreugde. "Hoe blij een winnende sportdirecteur kan zijn? Ik had vanmorgen gezien dat hij zijn haar afgeschoren had. Ik heb wijselijk niks gezegd, maar toen ik dat vroeger deed, was het omdat ik goed wilde zijn", lacht sportdirecteur Bart Leysen.

"Adam had zelf gevraagd om zijn kans te mogen gaan en had gezegd dat hij 'ofwel in de aanval, ofwel in de grupetto zou te vinden zijn'. In het begin van de rit is er hard gekoerst geweest, met een gemiddelde van 45 kilometer in het eerste wedstrijduur. Vini Fantini had niemand mee en zij brachten de maximale voorsprong terug tot twee minuten met nog 45 kilometer te rijden. Toen hebben we beslist dat hij moest aanvallen, omdat hij duidelijk heel sterk was."

"Ook toen hij alleen nog Sella bij had was hij de beste. Door de regen was het voor de achtervolgers moeilijk om bergaf tijd terug te nemen, en ook bergop verloor hij niks. Ik schat zijn prestatie zo hoog in als de ritzege van Lars Bak vorig jaar."

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer