Sport.be

Wielrennen

Nummer vijf en rode trui voor Cavendish

26.05.2013 | Jesse Broekx

Belga

Mark Cavendish heeft de slotrit van de Ronde van Italië gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick Step was sneller dan Sacha Modolo en Elia Viviani. De eindzege is voor Vincenzo Nibali.

Na een onvoorziene rustdag op vrijdag zette Vincenzo Nibali zaterdag in helse weeromstandigheden de puntjes op de i. Net als Giovanni Visconti boekte hij een tweede etappezege. Enkel Mark Cavendish mocht vaker zijn handen in de lucht steken.

De Brit wou dat in de slotrit van Riese Pio X naar Brescia een laatste keer doen. Een vijfde ritzege zat er in, want tegenstand was er amper. Om zeker te zijn van zijn rode puntentrui pakte Cav ook de punten bij de tussensprint. Eerder in de etappe was de Manx Express wel al lek gereden.

Het peloton sleepte zich naar de eindmeet: het gemiddelde tempo lag rond de 35 km/u. Pas in de finale werd er op het gaspedaal gedrukt en ging het iets sneller. Vluchters waren er niet. De Nederlanders Ruijgh en Lammertink probeerden wel weg te geraken, maar kregen geen ruimte.

In Brescia moesten nog enkele plaatselijke rondes gereden worden en daar waren ook nog wat punten te verdienen voor de rode trui. Cavendish verbruikte een pak energie om de punten te pakken, maar hij deed dat op het verkeerde moment. Bij de tweede poging legde niemand de Brit iets in de weg, waardoor die in het virtuele puntenklassement over Nibali sprong.

Enkele rondes verder bevestigde Cavendish zijn favorietenrol. Hij kwam uitstekend uit het wiel van zijn ploegmaat, terwijl Viviani geen al te beste tactiek koos en te lang bleef wachten. Cav ging er als een TGV voorbij en reed naar zijn vijfde etappe. Modolo werd in zijn slipstream tweede voor Viviani.

Na drie weken is er zo een einde gekomen aan de Giro. Met Vincenzo Nibali heeft de Ronde van Italië nog eens een Italiaanse eindwinnaar. De kopman van Astana domineerde de Giro en pakte twee ritzeges. Hij eindigde ook met ruim verschil voor Rigoberto Uran en Cadel Evans. De jongerentrui is voor Carlos Betancur. De Colombiaan werd vijf in het klassement op 7'28" van Nibali. Daarmee was hij wel de beste jongere. Stefano Pirazzi pakt de blauwe bergtrui meer naar huis. Hij hield met 82 punten zijn landgenoot Nibali (45 punten) vlot af.

Zo hebben we er een mooie 96ste editie van de Ronde van Italië opzitten. Niet alleen voor Nibali en Cavendish waren het fantastische weken, ook Visconti kan terugblikken op een geslaagde Giro. De voormalige Italiaanse kampioen pakte twee etappes op enkele dagen.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer