Sport.be

Wielrennen

Dauphiné start met Canadese stunt

02.06.2013 | Erik Duchateau

Belga

David Veilleux heeft in het Zwitserse Champéry de eerste rit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Canadees rondde een aanval van 120 km succesvol af. Gianni Meersman werd tweede.

Geen proloog maar een rit in lijn met start en aankomst in het Zwitserse Champéry was de opener van de Dauphiné. Een bijzonder lastige rit, want de renners kregen achtereenvolgens de Côte de Morgins (na 12,5 km), de Col du Corbier (na 76 km), de Pas de Morgins (na 101,5 km) en de Côte de Champéry (na 120 km) voorgeschoteld.
 
David Veilleux liet zich niet afschrikken door het grillige ritprofiel en trok van bij de start ten aanval. De Canadees van Europcar kreeg het gezelschap van de Fransen Thomas Damuseau (Argos-Shimano) en Jean-Marc Bideau (Bretagne) en van de Spanjaard Ricardo Garcia Ambroa (Euskaltel). 

Tien minuten voorsprong kreeg het kwartet. Daarmee had het peloton de mogelijkheden van Damuseau, Bideau en Garcia Ambroa goed ingeschat, want die drie zouden het niet tot het einde uitzingen. Maar Veilleux wel. De Canadees loste zijn metgezellen op de Col du Corbier en hield stand tot de finish. Veilleux rondde zo een vlucht van 120 km met succes af.

Het peloton eindigde op net geen twee minuten van Veilleux. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) won afgetekend de sprint voor de tweede plaats voor de Nederlander Tom Jelte Slagter (Blanco). De Australiër Richie Porte (Sky) en de Brit Chris Froome (Sky) vervolledigden de top vijf.
 
DE GENDT EN VANENDERT OP 14 MINUTEN

Naast Meersman eindigden ook Jurgen Van Den Broeck, Bart De Clercq, Kevin Seeldraeyers, Ben Hermans, Pieter Serry en Jurgen Van De Walle in het 73 man sterke peloton. Thomas De Gendt en Jelle Vanendert werden respectievelijk 138ste en 139ste op 14 minuten van ritwinnaar Veilleux.

Logischerwijs start de 25-jarige Veilleux maandag in de tweede etappe, over 191 km tussen Châtel en Oyonnax, in de leiderstrui.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer