Sport.be

Wielrennen

Brussels Cycling Classic moet de 'koers van Brussel' worden

13.06.2013 | Jesse Broekx

Belga

Wielermonument Parijs-Brussel staat voortaan bekend als de Brussels Cycling Classic. Donderdag is de naamsverandering toegelicht in het Brusselse stadhuis.

Volgens de organiserende wielerclubs RIA (Renners in Aantocht) en Rode Sportief liggen twee redenen aan de basis van de verandering. De eerste is dat de Brussels Cycling Classic "de koers van Brussel" moet worden. Daarmee wil de Europese hoofdstad haar uitstraling en die van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opkrikken zoals Londen dat vorig jaar nog gedaan heeft met de Olympische Spelen en Parijs dat al lang doet met de Tour.

De tweede reden is dat er bij de UCI aanpassingen op til zijn op sporttechnisch gebied. Daarom werd er vanuit Aigle sterk op aangedrongen dat de wedstrijd niet langer 225 km lang zou zijn maar beperkt zou worden tot 200 km. Soissons als startplaats was daarom niet langer haalbaar.

De Brussels Cycling Classic wordt volledig op het Belgische grondgebied gereden: 92 km in Waals-Brabant, 86 km in Vlaams-Brabant en 23 km in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elf hellingen met onder anderen de dubbele beklimming van de Vossemberg en van de Smeysberg (Huldenberg) en drie keer de Langestraat (Neerijse) zullen de wedstrijd een lastig tintje geven.

De start zal gegeven worden aan het Jubelpark. De finalekilometers zullen over de brede Brusselse Boulevards lopen met herkenbare topics zoals de fonteinen van de Montgomeryrotonde, de TV-toren op de Lambermontlaan, het kasteel van Laken, de Japanse Toren, het Chinees paviljoen, het Amerikaans theater, het planetarium en het Koning Boudewijnstadion. De aankomstlijn wordt getrokken aan het Atomium op de Keizerin Charlottelaan.

Als blijk van waardering deed de UCI een duit in het zakje door de Brussels Cycling Classic een week vroeger op de kalender te plaatsen dan Parijs-Brussel vroeger, zodat de concurrentie van de Canadese wedstrijden voor de World Tour niet meer bestaat. Het zwengelde de interesse sterk aan want liefst zestien van de negentien ploegen van de World Tour zegden hun deelneming al toe. Aangevuld met negen Pro Continentale Teams zullen zij op 7 september zorgen voor een sterk deelnemersveld waaruit de opvolger van Tom Boonen moet komen.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer