Sport.be

Wielrennen

Costa slaat dubbelslag op slotdag

16.06.2013 | Tom Van Aken

Belga

Rui Costa heeft de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Portugees van Movistar pakt ook de leiderstrui over van Mathias Frank.

De slottijdrit in de Ronde van Zwitserland was pittig. Na een vlakke aanloop kwam de lastige slotklim naar Flumserberg, waar ooit nog Lucien Van Impe een etappezege pakte.

Impey was de beste in deel 1, Devolder was toen nog knap derde. Maar in deel twee kwamen de grote tenoren en dat was te zien aan de tijden. Peter Sagan zette zelfs even een toptijd neer, maar Jeannesson en Izaguirre gingen niet veel later nog onder zijn tijd. Maxime Monfort werd 27ste en beste Belg.

Mathias Frank vertrok in de gele leiderstrui. Hij verdedigde 13 seconden op Rui Costa en 23 seconden op Roman Kreuziger. Tanel Kangert reed met 52'17" een heel scherpe tijd. Bauke Mollema strandde op acht seconden van de Est.

Onderweg was duidelijk dat Costa virtueel op en over Frank was gegaan en dat ondanks een fietswissel. Sterker nog, Costa dook ook nog 21 seconden onder de tijd van Kangert en pakte zo ook de eindzege in Zwitserland.

Frank verloor nog 1'55" op de Portugees. Costa wint de Ronde met 1'02" op Mollema, Kreuziger mag als derde mee op het podium.

Costa is de eerste die de wedstrijd twee keer op rij wint sinds de Amerikaan Andy Hampsten in 1987. Luc Roosen was in 1991 de laatste Belgische winnaar.

Dit seizoen zit Costa aan vier zeges. Hij won vrijdag ook de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland en schreef in april in het Baskenland de Klasika Pimavera (1.1) op zijn naam.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer