Sport.be

Wielrennen

Devolder: 'Sinds klassiekers voorbereid op dit BK'

23.06.2013 | Ward Bollen

Belga

"Dit is geen antwoord op mijn niet-selectie voor de Ronde van Frankrijk", weerlegde Devolder snel alle insinuaties dat revanchegevoelens hem tot een grootse solo hadden geïnspireerd.

2007, 2010 en 2013. Deze drie jaartallen staan sinds zondag bekend als de trilogie van Stijn Devolder wat betreft nationale wielertitels op de weg. Na tweeënhalf jaar zonder grote zeges deed de derde driekleur hem zichtbaar deugd, en dat in de week waarin een zo goed als zekere selectie voor de Tour werd afgeblazen.

"Ik heb deze titelstrijd in La Roche sinds de klassiekers weken minutieus voorbereid, omdat ik hier echt wilde winnen. Ik was zo gefocust dat ik niet de tijd had om stil te staan bij de selectie. Als ik het nu bekijk, is het misschien niet eens slecht dat ik er zaterdag op Corsica niet bij zal zijn. De voorbije maanden en jaren hebben zo veel van mezelf en mijn gezin geëist dat het deugd zal doen om komende week rustig thuis te genieten van deze titel".

"Ik ben er altijd in blijven geloven dat ik dit nog in me had", ging Devolder verder. "Vandaag heb ik ten eerste slim gekoerst en op geen enkel moment onnodige krachten verspild, in de finale heb ik het  juiste moment gekozen om te gaan. Dat niemand in staat bleek om aan te pikken, maakt het extra mooi. Ik sta nu als niet-sprinter toch maar mooi met drie titels achter mijn naam. Ondanks enkele slechte jaren heb ik ondertussen toch een mooie palmares uitgebouwd."

MEERSMAN: 'STIJN WAS BETER'

Net zoals twee jaar geleden in Hooglede-Gits veroverde Gianni Meersman in La Roche zilver. Toch was er een groot verschil. Toen verraste Meersman enigszins achter de toen ongenaakbare Philippe Gilbert, nu was hij voor velen de topfavoriet.

"In Hooglede was ik heel blij met de tweede plaats, hier was ik echt gestart om te winnen", erkende Meersman. "Ik was goed, maar Stijn was gewoon sterker en op zo'n parcours liegt dat niet. Toen ik hem zag vertrekken op de grote plaat, wist ik het al".

"Als ik had gekund, was ik zeker met hem meegegaan", stelde de renner van Omega Pharma-Quick.Step. "Het was niet zo dat ik nog wilde afwachten omdat het nog te vroeg was. Ik heb dus zeker geen inschattingsfout gemaakt, net zoals de ploeg volgens mij tactisch geen steken heeft laten vallen. Iedereen die er op het einde nog bij was, heeft het beste van zichzelf gegeven, maar tegen deze Devolder was dat niet goed genoeg."

BAKELANTS: 'GILBERT EN VAN AVERMAET WILDEN MEKAAR NIET HELPEN'

Hoewel Jan Bakelants knap brons pakte, baalde hij toch een beetje. "Ik had eigenlijk ook de benen om te winnen, maar Stijn had iets meer geluk. Maar als het dan toch iemand anders moest zijn, ben ik blij dat het Stijn is geworden", zei hij.

"Toen ik met Seeldraeyers en De Gendt voorop was, duwden we 440 watt op de klim. Dat betekent dat ze in de achtervolgende groep heel erg diep zijn moeten gaan om ons terug te halen. Toen Stijn even later ging, was niemand nog bekwaam om zijn demarrage te beantwoorden".

"Op diezelfde klim kwamen we in onze groep niet meer boven de 330 watt. Van den Broeck deed wel enkele schuchtere pogingen om iets recht te zetten, maar hij had beter één serieuze poging ondernomen dan drie keer half. Gilbert en Van Avermaet hadden als duo misschien nog iets kunnen doen, maar ik had niet de indruk dat die mekaar wilden helpen. Het besef dat we voor plaats twee reden, was er dan ook snel. Nu goed, ik kan met een goed gevoel naar de Tour. Als ik de eerste week niet betrokken raak in valpartijen en vervolgens eens de goede vlucht weet uit te kiezen, zit een ritzege er misschien in."

BOONEN: 'MEER VOLK VERWACHT VOORIN'

Tom Boonen kon zijn nationale titel niet kunnen verlengen in La Roche, maar hij toonde zich wel nadrukkelijk door al vroeg mee in de aanval te gaan. Toch stapte de renner van Omega Pharma-Quick Step op 25 km van de meet uit de koers.

"Ik had vooraf gezegd dat het misschien een goed idee was om er snel aan te beginnen", zei Boonen. "Ik had verwacht dat er meer met die gedachte aan de start waren verschenen, maar de situatie was wat ze was. Ik met Serry en Devenyns van de ploeg en de niet aan de kop komende Bart De Clercq. We beslisten om toch maar vol door te gaan, omdat Gianni Meersman zich zo rustig kon laten meedrijven in het peloton. Zo ongelooflijk zwaar als velen zeiden was het parcours overigens niet", vond Boonen.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer