Sport.be

Wielrennen

Tweede ritzege en eindwinst voor Van Avermaet

24.07.2013 | Ward Bollen

Belga

Greg Van Avermaet (BMC) heeft woensdag de eindzege in de Ronde van Wallonië op zak gestoken. Hij was de beste in de slotrit, over 144,7 km van Soignies naar Thuin.

In de eindstand ging hij ook nog voorbij de Rus Alexandr Kolobnev (Katusha). Voor Van Avermaet was het al zijn tweede etappezege deze Ronde, na zijn winst van maandag in de derde rit.

De 28-jarige Oost-Vlaming reed solo naar de zege. Hij ging er aan de voet van de tweede en laatste beklimming van de Muur van Thuin (500 meter, 9,4 %) vandoor en hield knap stand. Zijn Italiaanse  ploegmaat Daniel Oss eindigde tweede, diens landgenoot Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) werd derde, Olivier Chevalier (Wallonie-Bruxelles) vierde. 

De Ronde van Wallonië eindigt dus met vier Belgische ritzeges. Tom Boonen won zondag de tweede etappe in Enghis, Van Avermaet maandag de derde in Bastenaken en dinsdag toonde Kenny Dehaes zich het snelst in Clabecq.

Van Avermaet, ook al in 2011 eindwinnaar van de Ronde van Wallonië, volgt op de erelijst de Italiaan Giacomo Nizzolo op.

"KLAAR VOOR SAN SEBASTIAN"

Greg Van Avermaet (BMC) heeft woensdag met zijn rit-en eindzege in de Ronde van Wallonië bewezen dat hij klaar is voor de Clasica San Sebastian (WorldTour) van zaterdag.

"Dat ik klaar ben voor die wedstrijd heb ik de voorbije dagen wel laten zien, dacht ik", lachte Van Avermaet, die na de derde ook de vijfde rit in de Ronde van Wallonië won. "Vorig jaar werd ik er  dertiende en toen heb ik geleerd dat deze koers met de Jaizkibel als scherprechter wel bij mijn mogelijkheden past. Op de Waalse wegen heb ik alvast veel vertrouwen getankt voor de wedstrijd in het Baskenland. Al blijft het natuurlijk afwachten hoe het met mijn conditie gesteld is in vergelijking met die van mannen die uit de Tour komen. Afwachten ook wat Philippe Gilbert zaterdag gaat doen", klinkt het bij de ploegmaat van de wereldkampioen.

"Twee keer de Ronde van Wallonië winnen is natuurlijk geen toeval. Deze ronde is me op het lijf geschreven en het parcours nodigt me uit om te winnen. Ik won een etappe in mijn debuutjaar als prof, een jaar later klopte ik Paolo Bettini voor een ritzege en twee jaar terug won ik de slotrit en de ronde. Met de bedoeling om de ronde te winnen was ik niet meer aan de slotklim begonnen. Het was me vooral om de ritzege te doen omdat ik dacht dat mijn achterstand op leider Kolobnev te groot was. Die eindzege kwam er dus als een verrassing bij."

Rit 5 - Uitslag
1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 144,7 km/3u27:59
2. Daniel Oss (Ita) 0:03
3. Marco Marcato (Ita)
4. Olivier Chevalier
5. Jean-Pierre Drucker (Lux) 0:07
6. Paul Martens (Dui)
7. Tim Wellens
8. Laurent Evrard
9. Dries Devenyns
10. Maxime Vantomme 0:11

Ronde van Wallonië - Eindstand
1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 22u08:02
2. Anthony Geslin (Fra) 0:10
3. Alexandr Kolobnev (Rus) 0:12
4. Daniel Oss (Ita) 0:20
5. Marco Marcato (Ita)
6. Jean-Pierre Drucker (Lux) 0:26
7. Olivier Chevalier
8. Tim Wellens
9. Paul Martens (Dui) 0:30
10. Laurent EvrardFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer