Sport.be

Wielrennen

Renshaw verrast grote namen

12.08.2013 | Jesse Broekx

Cor Vos

Mark Renshaw heeft de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. Hij nam in de slotkilometer wat voorsprong op het peloton en kwam solo over de meet. André Greipel was tweede voor Giacomo Nizzolo.

De eerste etappe van de Eneco Tour leidde het peloton van Koksijde naar Ardooie. De laatste meters waren op het lijf geschreven van de snelle mannen en daardoor verwachtte iedereen een duel tussen Marcel Kittel en André Greipel. Al waren zij niet de enige sprinters; bijna ieder team had een afwerker op de deelnemerslijst gezet.

Drie Belgen hadden een ander plan: Laurens De Vreese reed samen met zijn ploegmaat Pieter Jacobs weg bij het ingaan van de eerste kilometer. Het duo van Topsport Vlaanderen - Baloise kreeg Benjamin Verraes van Accent Jobs - Wanty mee. Hun voorsprong liep al snel op tot 7 minuten en 20 seconden. Vooraan pakte De Vreese de eerste Primus Checkpoint Sprint mee.

In het peloton duurde het lang vooraleer de sprintersploegen in actie schoten, maar zowel Argos-Shimano als Lotto-Belisol beseften dat ze de drie Belgen niet te ver mochten laten uitlopen. Toen de vluchters een maximale voorsprong van 8 minuten 25 hadden besloten de ploegen van Kittel en Greipel de handen in elkaar te slaan. Later kregen zij ook de steun van FDJ (Démare).

Omega Pharma-Quick.Step probeerde even een waaier te trekken, maar slaagde niet in dat plannetje. Daardoor keerde het traditionele beeld terug: Argos-Shimano, Lotto-Belisol en FDJ losten elkaar af. Op 15 km van de meet loonde hun werk, want toen werden De Vreese, Jacobs en Verraes gegrepen. Ze reden 160 km in de finale.

Een sprint tussen de grote leek in de maak. Alle topsprinters waren aanwezig en Orica-GreenEdge trok het tempo omhoog, waardoor grote namen als Bradley Wiggins en Stijn Devolder moesten lossen. Zij geraakten niet meer bij het peloton. 

Vooraan was het Mark Renshaw die in het slot weg kon rijden nadat zijn ploegmakkers van Belkin slim het gat hadden laten vallen. De Australiër kreeg enkele meters voorsprong en liet zich niet meer grijpen. Met twee seconden voorsprong kwam hij over de meet. André Greipel won makkelijk de pelotonssprint voor Giacomo Nizzolo.

Renshaw wordt zo de eerste leider in de Eneco Tour. Hij start dinsdag in de witte trui. De Australiër van Belkin is ook de drager van de rode trui als leider in het Lotto-klassement, maar die trui zal gedragen worden door André Greipel. De zwarte trui voor het Primus-klassement zal gedragen worden door Laurens De Vreese.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer