Sport.be

Wielrennen

Opgave De Clercq, uitsluiting De Gendt

02.09.2013 | Kersten Steurbaut

Belga

De Ronde van Spanje gaat verder zonder twee landgenoten. Bart De Clercq moest opgeven na een val, Thomas De Gendt werd uit de wedstrijd gezet.

De 27-jarige De Clercq was voor aanvang van de tiende etappe betrokken bij een valpartij in de neutrale zone. Hij ondervond te veel hinder van een letsel aan de knie en moest de strijd staken. Ook zijn ploegmaats Jelle en Dennis Vanendert gingen tegen de grond, maar zij stapten wel weer op de fiets. 

De kopman van Lotto-Belisol stond twintigste in het algemene klassement op 2:33 van leider Daniel Moreno. Hij was daarmee de hoogst gerangschikte Belg. In 2012 eindigde De Clercq als zeventiende in de Vuelta, een prestatie die hij dit jaar wilde overtreffen. Onze landgenoot had ook zijn zinnen gezet op een ritzege.

Voor Lotto-Belisol is de opgave van De Clercq een nieuwe domper op de klassementsambities in grote rondes. In de Ronde van Frankrijk moest Jurgen Van den Broeck er al de brui aan geven met een knieblessure.

"DIKKE PECH"

"Dit is dikke pech. De officiële start was zelfs nog niet eens gegeven, dat maakt het dubbel pijnlijk",  verklaarde Bart De Clercq maandag na zijn opgave. "Negen keren van de tien loop je enkel schaafwonden op, maar nu moet mijn knie geraakt zijn door een stuur of pedaal."

"Ik kon mijn been niet meer plooien. Ik zag dat mijn knie gezwollen was en dat ik een bloeduitstorting had. Twee keer probeerde ik nog, maar ik kon met moeite omwentelingen maken. Aandringen had geen zin."

"De valpartij gebeurde op een dalend stuk. Hoewel we ons nog in de neutralisatie bevonden lag de snelheid rond de 50 à 60 km per uur. Ik heb niet gezien wat de oorzaak was (mogelijk verkeersremmers), maar ineens vielen er renners voor mij. Er ontstond paniek en iedereen kneep de remmen dicht, door de snelheid was het niet mogelijk nog tot stilstand te komen."

"Ik had mijn hoop gesteld op een goed klassement en het was zeker mogelijk om nog plaatsen op te schuiven. Het is heel erg balen dat dit in één ogenblik onmogelijk is gemaakt. Dit is een serieuze klap."

KERMISKOERS

Ook voor Thomas De Gendt zit de Vuelta er op. Hij werd door de koersdirectie uit de wedstrijd gezet omdat hij te lang aan de volgwagen had gehangen. Hij was eerder ook tegen de grond gegaan en kloeg over pijn aan de rechterschouder.

Ook de Brit Andrew Fenn (Omega Pharma-Quick Step) moest om dezelfde reden de wedstrijd verlaten. De Gendt was aan een kleurloze Vuelta bezig en stond na de achtste rit van zondag op de 122e plaats in de stand.

Patrick Lefevere is alvast niet te spreken over de uitsluiting van Andrew Fenn in de Ronde van Spanje. "Dit is het niveau van een kermiskoers", twitterde de manager van Omega Pharma-Quick Step.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer