Sport.be

Wielrennen

Horner pakt met tweede ritzege rood

02.09.2013 | Ward Bollen

Belga

De 41-jarige Chris Horner heeft zijn tweede ritzege in de Vuelta te pakken en neemt ook meteen de rode trui over van Daniel Moreno. Hij kwam solo aan op de Alto de Hazallanas.

Precies een week nadat hij de derde rit won, was de 41-jarige Amerikaan ook de sterkste in de tiende etappe, over 186,8 kilometer van Torredelcampo naar Alto Hazallanas. Horner finishte op de slotklim met een voorsprong van 48 seconden op de Italiaan Vincenzo Nibali. De Spanjaard Alejandro Valverde werd op 1:02 derde. Francis De Greef was eerste Belg aan de aankomst: 37ste  op 9:21. 

Het Belgische verhaal van deze etappe werd al veel eerder geschreven. Voor de officiële start kwam Bart De Clercq ten val, waarna hij met een knieblessure moest opgeven. Daarna werd Thomas De Gendt wegens te veel hulp van de volgwagen uit koers gezet.

In een vlucht van tien zaten aanvankelijk Gianni Meersman en Nico Sijmens, maar na de Alto de Monachil bleven alleen Tomasz Marczynski, Diego Ulissi en Georg Preidler over. Marczynski ging solo op de klim naar Güejar Sierra. Op vijf kilometer van de finish op de enorm steile Alto Hazallanas werd de Pool voorbijgereden door de favorieten voor de eindzege. Op vier kilometer van de streep ging Horner alleen. Nibali ging nog achter hem aan, maar kreeg de kloof van vijftig seconden amper kleiner. 

Horner is ook de nieuwe leider. Hij neemt de rode trui over van de Spanjaard Daniel Moreno, maandag twaalfde op 2:22. In de stand heeft Horner 43 seconden voor op Nibali en 0:53 op de Ier Nicolas Roche.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer