Sport.be

Wielrennen

Barguil wint, Nibali kraakt

09.09.2013 | Filip Cleeren

Belga

De 21-jarige Fransman Warren Barguil heeft zijn tweede etappezege beet in de Vuelta na een sprint tegen Uran. Leider Vincenzo Nibali kraakte en verliest 22 seconden op Horner en Valverde.

Met slechts 148 kilometer voor de boeg werd de 16de etappe van de Vuelta een ware veldslag. De korte en krachtige rit over drie beklimmingen leende zich tot aanvalswerk en dus waren de vrijbuiters op post.

Pas in de tweede wedstrijdhelft slaagde een groep erin zich los te rukken van het peloton. De kopgroep van elf dikte snel aan tot maar liefst 23 renners, met onder andere drie stuks van het Movistar van Alejandro Valverde dat nog niets had gewonnen. De belangrijkste namen onder de 23 waren Garate, Sörensen, Uran, Barguil en Flecha.     

Het peloton, onder aanvoering van Euskaltel en het Astana van leider Vincenzo Nibali, liet de groep niet te ver wegrijden, maar moest wel een kloof van drie minuten toestaan die niet meer gedicht kon worden.   

De vluchters streden dus op etappewinst en dat inspireerde Warren Barguil voor alweer een straf nummer. De amper 21-jarige Fransman van Argos-Shimano won drie dagen geleden al zijn eerste Vueltarit en dat smaakte duidelijk naar meer. Barguil pakte op de onregelmatige slotklim snel een halve minuut en leek af te steven op een nieuwe etappezege.

Dat was buiten Rigoberto Uran gerekend. De Colombiaan van Team Sky had wat goed te maken na een bleke Vuelta en kwam onder de rode vod van de laatste kilometer bij Barguil aansluiten. Uran trok vol vertrouwen de sprint aan, maar werd op de streep met enkele centimeters geklopt door de verbazende Barguil, die zijn tweede dagwinst mag vieren.

Batosz Uzarski en Dominik Nerz kwamen nog bijna terug tot in het wiel van de twee, maar strandden op de plaatsen drie en vier. Movistar moest genoegen nemen met een vijfde stek voor Herrada.

In de achtergrond barstte een helse strijd los voor de klassementsposities. Vincenzo Nibali werd bestookt door Alejandro Valverde en had al zijn manschappen nodig om bij de Spanjaard te blijven. Nibali kwam in de slotkilometers geïsoleerd te zitten en dat was het sein voor Valverde op een tweede prik uit te delen. Nibali kraakte en zag Valverde en tweede man Chrisopher Horner 22 seconden terugnemen.

De Italiaan heeft nog 28 seconden over op Horner in het algemne klassement. Valverde volgt nu op 1:14. Morgen krijgen Nibali en co een rustdag om weer op krachten te komen. Daarna gaat de strijd onverminderd verder in de laatste week, met onder andere de kolossale Alto de Angliru in het laatste weekend.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer