Sport.be

Wielrennen

Rui Costa en Rodriguez staan weer oog in oog

04.10.2013 | Ward Bollen

Belga

PREVIEW.- Beide protagonisten van het WK ontmoeten elkaar zondag opnieuw in de Ronde van Lombardije, een Italiaans wielermonument dat, zoals Milaan-Sanremo eerder dit jaar, van zaterdag naar zondag verhuisde.

Vorige zondag vloeiden er tranen op het WK-podium in Firenze. Wereldkampioen Rui Costa kon zijn emoties niet meer bedwingen bij het aanhoren van de Portugese hymne. Naast hem stond ook al  een snikkende Joaquim Rodriguez omdat de Portugees hem in extremis de zo begeerde wereldtitel had afgesnoept.

Eén week na het WK staan Rui Costa en Joaquim Rodriguez al opnieuw oog in oog met elkaar in één van de mooiste klassiekers op de internationale wieler kalender. En het zal allicht niemand verbazen dat Rui Costa en Purito Rodriguez ook op de Lombardische wegen een hoofdrol kunnen vertolken.

Rui Costa showt tussen Bergamo en Lecco voor het eerst zijn gloednieuwe regenboogtrui. Als hij de voorbije dagen niet te veel gevierd heeft, moet hij niet langer als een outsider aanzien worden, maar mag  hij gedreven door de regenboogtrui, met zijn klimkwaliteiten en zijn vormpeil beslist winstambities nastreven. Rui Costa maakt er trouwens geen geheim van dat hij zich een waardig wereldkampioen wil  tonen en zijn regenboogtrui bijgevolg alle eer wil aandoen. Zondag kan hij het al onmiddellijk bewijzen.

Joaquim Rodriguez wil zijn gemiste wereldtitel zo snel mogelijk uitwissen met een nieuwe winst in de Ronde van Lombardije. Voor Purito houdt de klassieker van de vallende bladeren immers geen geheimen  in. Vorig jaar was er op de Lombardische wegen geen kruid gewassen tegen de Catalaan, die op de Villa Vergano zijn medevluchters ter plaatse liet en de laatste 10 kilometer solo afwerkte. Tussen Bergamo en  Lecco vindt de Spanjaard er immers een identiek parcours als in 2012.

ANDERE KANSHEBBERS

Joaquim Rodriguez en Rui Costa zijn op het zware parcours belangrijke favorieten. Maar beiden mogen zich alvast aan stevig weerwerk verwachten van Vicenzo Nibali en valt het af te wachten tot wat Christopher Froome in zijn laatste wedstrijd van het jaar nog in staat is. Het WK in Firenze was een miskleun voor de Tourwinnaar. Want is hij vooral gefocust op het rondenwerk, dan hoopt Froome ooit te kunnen uitpakken in een grote eendagskoers, zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije omdat deze klassiekers het best bij zijn mogelijkheden passen. 

Met de Vallico di Valcava (1.336 meter) die na 86 kilometer voor de wielen komt, de Colle Brianza (533 meter), de verschrikkelijke Muro di Sormano, (2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage  van 17 % met zones tot 27%), de Madonna del Ghisallo (op 735 meter het bedevaartsoord voor wielerfanaten en waar de doortocht van de renners altijd gepaard gaat met het luiden van de klokken) en in volle  finale de 3,5 kilometer lange klim naar Villa Vergano, moet Lombardije in principe een kluif zijn voor Froome. Alleen is de vraag of de Brit nog over een even sterke conditie als in juli beschikt. 

Het favorietenlijstje beperkt zich overigens niet tot hoger geciteerde namen. Van Italiaanse zijde zijn er behalve Vicenzo Nibali ook Ivan Basso, Franco Pellizotti, de drievoudige winnaar Damiano CunegoMichele Scarponi en Diego Ulissi, woensdag winnaar van Milaan-Turijn. Uit Colombia zijn er de klimgeiten Nairo Quintana, Carlos Betancur en Rigoberto Uran en behalve Joaquim Rodriguez zijn er de  Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde, de Nederlanders Bauke Mollema en Robert Gesink, de Fransen Thibaut Pinot en Thomas Voeckler, de Ier Daniel Martin en de Slovaak Peter Sagan.

Van Belgische zijde wordt het vooral uitkijken naar Philippe Gilbert, al twee keer winnaar van de Italiaanse najaarsklassieker en verder naar Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, Bart De Clercq, Maxime  Monfort, die al vervanger van de geblesseerde Chris Horner werd opgeroepen en Thomas De Gendt. Voor De Gent kan Lombardije belangrijk zijn voor zijn toekomst als renner. Want na een mislukt seizoen en de stopzetting van Vacansoleil en DCM als wielersponsors, kan een goeie prestatie versneld deuren openen bij een nieuwe werkgever binnen het WorldTour-circuit.

"GEMOTIVEERDE JELLE VANENDERT"

Lotto-Belisol rekent in de Italiaanse najaarsklassieker op onder meer Bart De Clercq, Francis De Greef en (vooral) Jelle Vanendert. "Jelle Vanendert zal zeer gemotiveerd aan de start staan, hij wil  nog iets van zijn seizoen maken nadat hij de Vuelta moest verlaten wegens onderkoeling. De ploeg zal hem daarvoor bijstaan", zegt sportdirecteur Marc Wauters. "Ook Bart De Clercq kijkt uit naar deze wedstrijd. Door de blessure die hij opliep in de Ronde van Spanje mist hij competitieritme en het valt af te wachten welke invloed dat heeft. Francis De Greef krijgt een vrije rol, hij mag zijn kans gaan om zo ver als kan in de finale mee te springen."

"Na 100 kilometer is er een zeer zware beklimming en daar moeten zo veel mogelijk van onze renners goed voorin over geraken", blikt Wauters vooruit. "We moeten ons zeker vertegenwoordigen in een vroege  vlucht om onze kopman Jelle en de twee subkopmannen te beschermen. Het is een zeer zware finale in Lombardije. Er is zelfs sprake dat de triple er aan te pas zal komen omdat er heel steile stukken zijn.  Vrijdag gaan we alvast een parcoursverkenning doen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer