Sport.be

Wielrennen

Contador grijpt meteen de macht in Baskenland

07.04.2014 | Niels Rouvrois

Belga

Alberto Contador heeft met verve de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Saxo Tinkoff gooide Alejandro Valverde overboord op de laatste klim en behield zijn voorsprong in de afdaling.

Met start en aankomst in Ordizia stonden er 153,4 geaccidenteerde kilometers op het menu. Maar liefst acht cols moesten verteerd worden, waaronder zes van tweede en twee van derde categorie.

Romain Sicard (Europcar), Fabricio Ferrari (Caja Rural), Matteo Montaguti (AG2R) en Davide Villella (Cannondale) zorgden voor de vlucht van de dag en die laatste twee hielden het langst stand. Op de Alto de Okorro, op goed 40 kilometer van de streep, gooide Philippe Gilbert (BMC) een bommetje. De ex-wereldkampioen kreeg even Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) in zijn wiel, maar die moest al snel weer lossen. Even later waaide ook Gilbert terug.

Het was wachten tot de laatste klim voordat de grote klassementsmannen zich roerden. De teams van Valverde (Movistar) en Contador (Saxo Tinkoff) waren al een hele dag in de weer en beide kopmannen stelden niet teleur. Niemand kon het Spaanse duo volgen en vijfhonderd meter voor de top liet Contador Valverde achter.

El Pistolero kwam met vijftien seconden voorsprong aan de top en behield die voorsprong in de zeven kilometer lange afdaling. Valverde werd tweede op dertien seconden. Kwiatkowski won op 34 seconden de sprint van een achtervolgende groep voor Trofimov.

Contador is ook meteen de eerste leider. Het is zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij een etappe in de Ronde van de Algarve en twee etappes en het eindklassement in de Tirreno-Adriatico. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) was beste Belg op een zeventiende plaats op 58 seconden. Vanendert en Gilbert eindigden broederlijk achter elkaar op plaatsen 39 en 40 op 2'42" van de winnaar.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer