Sport.be

Wielrennen

Terpstra solo naar zijn eerste kassei

13.04.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Niki Terpstra heeft alle topfavorieten een hak gezet in Parijs-Roubaix. De Nederlander soleerde naar de zege. John Degenkolb werd tweede, Fabian Cancellara derde. Sep Vanmarcke viel net naast het podium.

Niki Terpstra reed op 6 km van de streep weg uit een elitegroepje met de favorieten. Op de wielerpiste in Roubaix had hij na 257 km koers een handvol seconden voorsprong op de Duitser John Degenkolb (Giant-Shimano), die naar de tweede plaats sprintte. De 29-jarige Terpstra, die eerder dit jaar al Dwars door Vlaanderen won, volgt op de erelijst de Zwitser Fabian Cancellara op. Die kwam als derde over de streep, net voor Sep Vanmarcke (Belkin). Tom Boonen, ploegmaat van Terpstra, werd tiende en greep naast een (unieke) vijfde eindzege in de 'Hel'.

Na zowat 21 kilometer koers vormde zich een kopgroep met acht renners die de eerste wedstrijdhelft kleurden. Het waren Kenny Dehaes, Tim De Troyer, David Boucher, Benoit Jarrier, Clément Koretzky, John Murphy, Michael Kolar en Andreas Schillinger. Gaandeweg werd de groep uitgedund en na 203 kilometer vormde zich een nieuwe kopgroep.

Tom Boonen, Bert De Backer, Geraint Thomas, Thor Hushovd, Bram Tankink en Yannick Martinez vlamden met een voorsprong van 35 seconden op het peloton de kasseien van Mons en Pévèle op. Maarten Wynants en Peter Sagan trokken eveneens naar voor en vervoegden vrij vlot de leiders. Voor laatstgenoemde ging het nog allemaal te traag en hij gooide een bommetje.

Na Carrefour de l'Arbre, op 15 kilometer van de finish, kregen we vijf leiders: Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar, Peter Sagan en John Degenkolb. Zij kregen wat verderop het gezelschap van Tom Boonen, Niki Terpstra, Bradley Wiggins, Geraint Thomas, Bert De Backer en Sebastian Langeveld.

Met nog 6 kilometer voor de finish zette Niki Terpstra alles op alles. Hij mocht de slotkilometer intrekken met 20 seconden op tien achtervolgers en maakte vervolgens zijn 'koninklijke rentree' op de piste van Roubaix waarbij hij uitgebreid het zegegebaar maakte.

Terpstra: 'Mooiste zege ooit'

Parijs-Roubaix is toch een heel speciale klassieker. Dat ik deze hier heb kunnen winnen, kan ik bijna nog niet geloven", reageerde de 29-jarige Terpstra op de wielerpiste in Roubaix

"Toen Tom Boonen ging, viel het even stil in het peloton. Spijtig genoeg kwam er dan toch weer snelheid in de groep want ik dacht even dat de beslissing gevallen was. Het bleef een heel rare koers want na iedere kasseistrook kwamen er weer een pak jongens terug. Je moest echt heel geconcentreerd blijven. Telkens weer wringen voor je positie en knokken om voorin te blijven. Uiteindelijk kwam het dan toch goed. Op Carrefour de l'Arbre was er opnieuw een schifting en bij de kasseizone van Hem was voor mij het teken gekomen om nog eens vol aan te gaan. Achter mij moeten ze net iets te lang gewacht hebben om te reageren want ik had direct een mooie kloof. Ik moest dan de laatste 7 kilometer alles geven om de mooiste zege uit mijn carrière te boeken."

Uitslag Parijs-Roubaix

1. Niki Terpstra
2. John Degenkolb
3. Fabian Cancellara
4. Sep Vanmarcke
5. Zdenek Stybar
6. Peter Sagan
7. Geraint Thomas
8. Sebastian Langeveld
9. Bradley Wiggins
10. Tom Boonen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer