Sport.be

Wielrennen

Terpstra: 'Mooiste zege ooit'

13.04.2014 | Tom Van Aken

Belga

'Parijs-Roubaix is toch een heel speciale klassieker. Dat ik deze hier heb kunnen winnen, kan ik bijna nog niet geloven", reageerde Terpstra na zijn zege op de wielerpiste in Roubaix.

'Toen Tom Boonen ging, viel het even stil in het peloton. Spijtig genoeg kwam er dan toch weer snelheid in de groep want ik dacht even dat de beslissing gevallen was. Het bleef een heel rare koers want na iedere kasseistrook kwamen er weer een pak jongens terug. Je moest echt heel geconcentreerd blijven. Telkens weer wringen voor je positie en knokken om voorin te blijven", aldus Terpstra. 

'Uiteindelijk kwam het dan toch goed. Op Carrefour de l'Arbre was er opnieuw een schifting en bij de kasseizone van Hem was voor mij het teken gekomen om nog eens vol aan te gaan. Achter mij moeten ze net iets te lang gewacht hebben om te reageren want ik had direct een mooie kloof. Ik moest dan de laatste 7 kilometer alles geven om de mooiste zege uit mijn carrière te boeken."

BOONEN: 'BLIJ MET PLOEGZEGE, JAMMER VOOR MIJ'

Tom Boonen werd tiende, maar zag wel zijn teamgenoot Niki Terpstra het zegegebaar maken op de wielerpiste van Roubaix. "Ik heb vandaag zowat alles meegemaakt", lachte Boonen. "Misschien was deze editie wat behekst. Ik heb nog nooit in Parijs-Roubaix lek gereden. Tot vandaag dus, misschien had ik dat beter nooit gezegd. Ik reed bovendien ook mijn eerste fiets stuk. Daarna was ik betrokken in een valpartij, waarbij iemand tegen mijn achterwiel aan knalde en zo mijn versnellingsapparaat in de soep deed draaien. Ook sneuvelde in die actie een van mijn twee bidonhouders. Niet simpel om met slechts één drinkbus te rijden in een warme, droge en stofferige Parijs-Roubaix."

"Ik wou de koers zo vroeg openbreken omdat deze wedstrijd dat vraagt. Misschien had ik niet zo heftig tekeer moeten gaan. In volle finale ging Lars Boom nog eens plat voor mij, waardoor ik weer voeling verloor, wat mede te wijten was aan dat haperende versnellingsapparaat. Ik mocht schakelen wat ik wou, dat ding luisterde toch niet. Ik ben blij dat we met de ploeg gewonnen hebben, maar het is zonde dat ik er zelf niet meer heb kunnen uithalen."

CANCELLARA: 'SPIJTIG GENOEG GEEN DERDE DUBBEL'

'Het was echt lastig koersen vandaag, zeker met de wind die steeds op kop stond", sprak Cancellara na zijn derde plaats. "Dat heeft er mee voor gezorgd dat er op een totaal andere manier gekoerst werd. Ik werd ook nog even opgehouden na een val. Ik moest van fiets wisselen, waardoor ik heel wat tijd diende goed te maken. Het kostte mij dan ook een pak energie om mijn positie voorin weer op te eisen, al kreeg ik daarvoor wel voldoende steun van mijn ploeg. Voorin werd er natuurlijk niet op mij gewacht."

"In volle finale geraakten we met Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar, Peter Sagan en Degenkolb voorop, maar spijtig genoeg was de verstandhouding niet zo goed en wou niemand nog met Vanmarcke en mezelf meewerken. Daardoor konden er nog een pak andere renners aansluiting vinden. Dat was het kantelmoment in de wedstrijd. Omega Pharma-Quick.Step nam op dat punt de koers in handen en wanneer Terpstra ging was het meteen over en out. Ik heb dan nog het maximale uit de zaak gehaald en sta toch weer mooi op het podium van deze koers. Spijtig genoeg is er geen derde dubbel."

VANMARCKE: 'VOORJAAR VAN NET NIET'

"Ik heb lange tijd meegespeeld voor de overwinning en ik had er ook de benen voor om het hier af te maken", aldus Vanmarcke die vierde werd. "Toen we naar Carrefour de l'Arbre trokken en daar van onze groep niemand gelost werd, begon plots iedereen te denken aan zijn eindsprint. Daardoor kwam er zelfs nog een pak renners terug. Jammer, want nu zaten de mannen van Omega Pharma-Quick.Step plots met drie renners in de kopgroep. Natuurlijk speelden zij het ploegenspel goed. Ik had ervoor al enkele keren aangevallen en toen Niki Terpstra zijn demarrage plaatste, was het beste eraf bij mij.'

'Er werd te veel naar elkaar gekeken en meteen was de vogel gaan vliegen, want Terpstra moet je geen halve minuut geven. Toen Boonen aanging, was er nooit gevaar. Hij ging immers van veel te ver. Zeker met de wind op kop kon hij zijn inspanning nooit uitzingen tot het einde zodat er bij mij nooit paniek was." "Dit is een voorjaar van 'net niet' geworden voor mij. Ik heb wel in elke grote koers meegedaan voor de eindzege. Maar een zege zat er niet in."

SAGAN: 'EN NU VERLOF'

Peter Sagan (Cannondale) werd zesde. "Nu ga ik genieten van een poosje verlof", verklaarde de Slovaak na afloop.

"Ik mag niet ontevreden zijn met dat resultaat, ook al had ik het geluk vandaag niet altijd aan mijn zijde", stelde Sagan. "Net voor de befaamde doortocht aan het Bos van Wallers-Arenberg moest ik na een val een fietswissel doorvoeren, omdat mijn versnellingsapparaat afgebroken was. Daarna kreeg ik af te rekenen met een lekke band, waardoor ik plaats moest nemen op de fiets van mijn teamgenoot Alan Marangoni. Met opnieuw een wielwissel zou ik te veel tijd verliezen. Twintig kilometer verderop kon ik dan toch weer mijn eigen fiets nemen."

"Eens we de wielerpiste indraaiden, kreeg ik af te rekenen met krampen. Daardoor zat er niet meer in voor mij. Ik ben ter hoogte van Carrefour de l'Arbre vol doorgegaan, omdat ik vreesde achterop te geraken. Ik neem nu een poosje verlof. Ik zal hervatten in de Ronde van Californië, als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer