Sport.be

Wielrennen

Gilbert wint tweede Brabantse Pijl

16.04.2014 | Kobe Karpa & Niels Dirkx

Belga

Philippe Gilbert heeft voor de tweede keer de Brabantse Pijl gewonnen. De ex-wereldkampioen van BMC haalde het in de sprint voor Matthews en Gallopin.

In tegenstelling tot vorig jaar vertrokken de renners vandaag onder stralende zon. Het goede weer inspireerde een zestal tot een vroege ontsnapping. Brandle (IAM), Quemeneur (EUC), Williams (TNN), Reijnen (UHC), Cecchinel en Pozzo (beide Yellow Fluo) kregen al snel een vrijgeleide van het peloton. Hun maximum voorsprong bedroeg ongeveer zeven minuten.

Op de uitloper van de Ijskelderlaan achtte Jurgen Van den Broeck zijn moment gekomen om het tempo de hoogte in te jagen. Zijn versnelling inspireerde enkele collega's om er vandoor te gaan maar wanneer Julien Vermote op de Schavei vertrok was de Lotto-Belisol-renner de enige die hem kon volgen.

Serry, Ghyselinck, Vanoverberghe en Alaphilippe gingen op zoek naar de twee vluchters. Enkel Serry en Alaphilippe konden aansluiten. Van den Broeck moest zo met drie Omega Pharma-Quick.Step-renners jacht op de kopgroep maken.

De achtervolgers draaiden goed rond en de voorsprong van de kopgroep slonk tot 45 seconden. Ondertussen probeerde een groepje van negen renners de sprong uit het peloton te maken. In het slot van de derde plaatselijke ronde ging het snel en bij het ingaan van de voorlaatste ronde bleef enkel de kopgroep uit de handen van het peloton.

Ook dat zou niet lang duren. Reijnen hield de moed er nog even in maar net als zijn collega vluchters werd ook hij gegrepen nadat Leukemans eerst de weggesprongen Gerrans en Serry opgepikt had. Samen met Van der Sande, Haas, Finetto, Reza, Brändle en Pozzo vormden ze een kopgroep van tien. Pozzo moest al snel lossen en Leukemans ranselde nog eens aan de takken van de boom bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde. Enkel Gerrans, Serry, Finetto, Haas en Brändle konden aanklampen.

Ondertussen schudde Gilbert een stevige demarrage uit zijn benen in het peloton. Hij nam snel twintig seconden op het pak en kreeg de kopgroep in het vizier. Hij bleef lang op tien seconden hangen maar kreeg de kopgroep toch te pakken wanneer die uiteindelijk het tempo lieten zakken. Dat betekent dat ook het peloton niet lang kon achterblijven en bij het ingaan van de laatste tien kilometer kregen we zowaar een uitgedund peloton dat op jacht naar de meet ging.

In die laatste tien kilometer werden er enkele kleine prikjes uitgedeeld maar niemand kon ontsnappen. In de laatste rechte lijn haalde Gilbert het voor Matthews en Gallopin. Na 2011 wint Gilbert zo zijn tweede Brabantse Pijl.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer