Sport.be

Wielrennen

Déjà vu of du jamais vu?

22.04.2014 | Erik Duchateau

Belga

Klaar voor een déjà vu? "De Muur van Hoei te steil voor Philippe Gilbert? Niks van! Phil pakte in de Waalse Pijl alweer uit met een groots nummer en scoort zo zijn derde klassieke zege in één week."

Bovenstaande tekst tussen de aanhalingstekens was in 2011 de intro van ons verslag van de Waalse Pijl. Dat de Muur van Hoei niet te steil is voor Philippe Gilbert is sinds die 20ste april 2011 een vaststaand feit. En dat Phil klaarblijkelijk dezelfde superbenen heeft als drie jaar geleden mag ook duidelijk zijn.

Onze landgenoot won vorige week de Brabantse Pijl en vlamde zondag via de snelste beklimming van de Cauberg ooit naar zijn derde zege in de Amstel Gold Race. En de vlam is nog lang niet uitgedoofd. Wie de Gold Race wint, is de facto ook kanshebber in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Als Gilbert ook de twee Ardenennenklassiekers weet te winnen, herhaalt hij zijn stunt van 2011: 4 topkoersen in 12 dagen winnen. Een déjà vu zou dat zijn, maar ook du jamais vu!

HERTEKEND PARCOURS

Qua parcours wordt het een 'presque vu'. Na Charleroi en Binche krijgt de Waalse Pijl met Bastenaken zijn derde nieuwe startplaats in drie jaar tijd. In de toekomst wil organisator ASO de Waalse provincies om beurt in beeld laten komen en zal het parcours dus elk jaar ietsje anders uitgetekend worden. Maar aan de aankomsplaats - de beruchte Muur van Hoei - wordt niet getornd. 

De eerste hindernis in de 78ste en 199 km lange editie van de Waalse Pijl is de Côte de Bellaire, op 115 km van de finish. Daarna volgen nog 10 beklimmingen, waaronder 3 keer de Muur van Hoei. Ook de Côte d'Ereffe krijgt een sleutelrol toebedeeld. Vorig jaar lag die klim nog op 77 km van de finish, nu ligt hij in volle finale op 10 km van de meet. De helling in Marchin is 2,2 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%.

Ook op 74 km van de meet wordt de Côte d'Ereffe al eens beklommen, dus niet zo aandachtige renners zullen in volle finale zeker een déjà vu-gevoel hebben...

RODRIGUEZ ALS LUXEKNECHT

De toeschouwers op de Muur van Hoei die er in 2013 ook bij waren kunnen dat gevoel ook hebben mocht Dani Moreno als eerste over de meet komen. De winnaar van vorig jaar is de kopman bij Katusha en krijgt met Joaquim Rodriguez, de winnaar van 2012, een luxeknecht mee. Rodriguez kwam zondag ten val in de Amstel Gold Race en verklaarde in de Waalse Pijl in dienst te zullen rijden van Moreno.

Philippe Gilbert op zijn beurt verklaarde zondag: "De eerste tien van de Gold Race zijn doorgaans ook de eerste tien van de Waalse Pijl en La Doyenne. De plaatsen worden alleen anders ingevuld."

Hopelijk voor Gilbert komt dat laatste niet uit. En indien wel kan je naast Moreno ook nog op deze namen pronostikeren: Jelle Vanendert, Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Simon Geschke, Bauke Mollema, Enrico Gasparotto of Yukiya Arashiro.

EERSTE JAPANSE/COLOMBIAANSE WINNAAR?

Yukiya Arashiro? Een Japanse winnaar in de Waalse Pijl?! Dat zou pas du jamais vu zijn! Helaas voor de wielergeschiedenis zal het dit jaar niet gebeuren, want Arashiro zit niet in de selectie van Europcar. Een betere gok lijkt ons dan Carlos Betancur. De Colombiaan werd pas 65ste in de Amstel Gold Race, maar was vorig jaar wel al derde op de Muur van Hoei.

En voor wielerkenners met een déjà vu-gevoel: Betancur won in 2012 de slotrit van de Ronde van België door op de steile Rue des Fagnes in Engis iedereen uit het wiel te spurten. De Colombiaan weet dus wat winnen op Waalse wegen is...Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer